Foto Kurt

Kasteelmoord: Peter Gyselbrecht eist 255.000 euro van Belgische staat

Een nieuwe episode in het dossier rond de kasteelmoord: Peter Gyselbrecht eist van de Belgische staat een forse schadevergoeding. Hij is de zoon van dokter André Gyselbrecht, die de opdracht gaf om kasteelheer Stijn Saelens te vermoorden. Hij zat bijna zeven maanden lang onterecht in de cel (in voorhechtenis) en dat wil hij vergoed zien.

Peter Gyselbrecht was lange tijd een verdachte, maar sinds januari is hij buiten vervolging gesteld. Volgens zijn advocaat, Gert Warson, heeft hem dat getekend, heeft hij schade geleden en moet dat vergoed worden.

"Mijn cliënt is tegen wil en dank een publiek figuur geworden. Hij wordt de hele tijd aangesproken op de kasteelmoord. Voor de rest van zijn leven zal hij daaraan gelinkt worden, terwijl hij onschuldig is en eigenlijk met de hele zaak niets te maken heeft", zegt Warson.

"Psychologische hulp nodig én zijn job én zijn vriendin kwijt"

Gert Warson, advocaat van Peter Gyselbrecht

"Afgelopen zomer haalde het weekblad Humo hem nog onterecht door het slijk. En dan moet je weten dat hij door zijn periode in de cel zijn job is kwijtgespeeld. Ook zijn relatie is voorbij, zijn vriendin is afgehaakt. En mijn cliënt heeft psychologische hulp nodig. Dat rechtvaardigt allemaal een schadevergoeding."

Volgens Warson is het onduidelijk hoeveel schadevergoeding zijn cliënt zal krijgen. En of hij eigenlijk wel iets zal ontvangen. "In de wet staat er één zinnetje dat bepaalt dat de minister van Justitie een billijke vergoeding moet bepalen. Maar wat is billijk? Hoeveel is dat? De minister is de enige die daar iets over te zeggen heeft", zegt Warson.

"Ik hoop op de billijkheid van minister Geens"

Peter Gyselbrecht werd in januari al buiten vervolging gesteld in het hele dossier. Zijn vader, dokter André Gyselbrecht, is de uiteindelijke opdrachtgever gebleken die Stijn Saelens liet vermoorden. Ten laatste midden februari van volgend jaar moet minister Geens antwoorden op het verzoekschrift en al dan niet de gevraagde 255.000 euro betalen. Of minder. Of niets.