Kelly Clarkson: "Ik zou al blij geweest zijn met een job als achtergrondzangeres"

Serveerster was ze geweest, en medewerkster in een dierentuin, ze had gewerkt als telemarketeer en als huis-aan-huisverkoopster. Of zoals ze het zelf uitdrukte: "You name it, I ‘ve done it!" Dat ze van de ene job naar de andere huppelde had volgens Kelly Clarkson te maken met haar grote passie die ze niet wilde opgeven. En dus waagde ze 15 jaar geleden haar kans in de allereerste editie van "American idol". Met als orgelpunt de finale op 4 september 2002, die ze met glans won.

Toch hadden de producers van het programma aanvankelijk geen goed oog in de winstkansen van Clarkson. Haar auditie haalde immers niet het tv-scherm. Dat gebeurde pas jaren later tijdens een terugblikuitzending in 2010. Entertainment Tonight concludeerde: "Clarkson  was lief en getalenteerd, maar als zangeres viel ze eigenlijk niet zo erg op."

Ook Simon Cowell was niet erg overtuigd van Clarksons zangkwaliteiten: "Je zingt goed , maar ik kan me jou niet herinneren uit de voorrondes, behalve dat je tijdens de auditie een grapje met Randy uitgehaald hebt (Clarkson nam toen even de plaats in van jurylid Randy Jackson, nvdr). Dat is het enige wat ik me kan herinneren van jou."

Maar Clarkson plaatste zich toch probleemloos bij de laatste 10 finalisten. Vanaf dat moment overtuigde ze publiek én jury almaar meer van haar talent, met versies van onder meer Celine Dions "Think twice" en Aretha Franklins "(You make me feel like) a natural woman". Uiteindelijk moest ze het in de finale opnemen tegen de charmante krullenbol Justin Guarini, die ze nochtans omverblies met "A moment like this", wat later Clarksons eerste hitsingle zou worden.

Bijna 17 miljoen kijkers zagen uiteindelijk op 4 september 2002 de toen 20-jarige Kelly Clarkson uit Burleson, Texas, winnen. 58 procent van de 15,5 miljoen stemmen gingen in haar richting. "De kijkers hebben  de juiste keuze gemaakt”, aldus Simon Cowell, “Ze stak met hoofd en schouders boven de andere kandidaat uit."

Clarkson onmiddellijk na haar overwinning: "Ik ben helemaal de kluts kwijt. Iedereen vraagt me maar hoe ik me voel. Maar ik weet het niet.  Er is zoveel talent in de wereld en dat juist ik dan tot winnaar gekozen ben…" (Entertainment Tonight, september 2002)

"Ik ben zo emotioneel. Dat zit me dwars. Ik haat dat. Na de overwinning, dat was echt een opgave om nog een lied te zingen, omdat ik voortdurend aan het huilen was. En dan zie ik tijdens dat laatste optreden ook nog eens mijn moeder die tranen met tuiten huilt. Bedankt mama daarvoor !"

"Ik kon zo bekrompen zijn in die tijd. Als ik een slecht optreden gedaan had, dan mocht niemand me daarna lastig vallen, dan wilde ik enkel maar alleen zijn. Tot iemand me zei: “Stop daar toch mee. Je moet hier juist plezier aan beleven. Dat heb ik me achteraf pas gerealiseerd: je moet er iedere minuut van genieten."(Celebritywebsite People, april 2015)

"Beter een emotioneel optreden dan een perfect optreden"

"Tijdens de competitie heb ik mezelf zoveel druk opgelegd. Ik wrong me in alle bochten om toch maar zo perfect mogelijk te zijn. Ook al is het zoveel beter om een emotioneel optreden te doen dan een stroperig perfect optreden. Kwetsbaarheid, daar stemmen mensen voor. Omdat zoiets jou bij de keel grijpt."

"Ik besef maar al te goed dat velen die uit talentenshows komen door het publiek verguisd worden. Het is mij ook overkomen. Oké, het gaat op de eerste plaats om een talentenshow. Maar uiteindelijk draait het niet om het feit hoe je in de muziekindustrie terechtgekomen bent, maar wat je daar terechtbrengt, eens je er inzit."

"Toen ik deelnam aan "American Idol" hoopte ik dat mijn carrière tenminste uit een job als achtergrondzangeres zou bestaan. Maar uiteindelijk heb ik veel meer gekregen dat ik gehoopt heb", concludeerde Clarkson in mei 2015 op muziekwebsite Rolling Stone. En dat "meer" zijn intussen 3 Grammy Awards, 3 MTV Music Awards en 4 American Music Awards. Allemaal dankzij wereldhits als "Since U been gone", "Behind these hazel eyes", "Because of you", "My life would suck without you" en "Stronger".