AFP or licensors

Kenyatta haalt uit naar Keniaanse rechters

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta zegt dat zijn land een probleem heeft met zijn rechters en dat dat  probleem opgelost moet worden. Zijn uitspraak volgt op de beslissing van het Hooggerechtshof van het land om de uitslag van de presidentsverkiezingen te annuleren.

Nadat Kenyatta als winnaar van de presidentsverkiezingen was uitgeroepen, oordeelde het Hooggerechtshof gisteren onverwacht dat de verkiezingen ongeldig waren en moeten worden overgedaan.  Kenyatta heeft beloofd die beslissing te respecteren, maar na een bijeenkomst van zijn partij haalde hij op tv hard uit naar de rechters.

"Wie heeft jullie verkozen?", vroeg hij zich af. "We hebben een probleem en we moeten dat oplossen." Het is al de tweede keer dat Kenyatta in het publiek uithaalt naar de rechterlijke macht. Tijdens een vekiezingsbijeenkomst gisteren beschuldigde hij de rechters ervan de wil van het volk te negeren en noemde hij de opperrechters "boeven".

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

"President onwaardig"

De Keniaanse orde van advocaten heeft in een reactie laten weten dat Kenyatta zich als staatshoofd, die volgens de grondwet een symbool is van de nationale eenheid, zou moeten onthouden van neerbuigende kritiek op de rechterlijke macht.  Volgens hen hebben de opperrechters zich "professioneel, integer en met waardigheid" gedragen.  "Zij verdienen deze oneerbiedige behandeling niet."