Belga

Ontwerper Dries Van Noten trekt naar China met zijn collectie

Belgisch modeontwerper Dries Van Noten start dit seizoen met de verkoop van zijn collectie in China. Dat schrijft De Tijd. "Afgelopen zomer hebben we onze collectie uitgetest op de Chinese markt. Vanaf deze maand beginnen we met de verkoop in Sjanghai en Peking", vertelt Van Noten in de krant.

Van Noten (59), voormalig lid van de zogenoemde "Antwerpse Zes", zag heel wat Chinezen langs de kassa passeren in zijn winkels in Antwerpen en Parijs, en waagt de sprong. De ontwerper is een klinkende naam (en best een buitenbeentje)  in de modewereld en maakt jaarlijks "slechts" vier collecties. Zijn modelabel boekte vorig jaar nog een winst van 3,6 miljoen euro.  Aan reclamecampagnes geeft hij geen eurocent uit.

Dit voorjaar hield Van Noten in Parijs zijn honderdste modeshow en sinds juli mag hij zich baron noemen. Maar aan stoppen denkt hij lang niet. "Je hebt ontwerpers die een verhaal vertellen, uitverteld geraken en het verhaal door een ander verder laten schrijven, die er dan een nieuwe draai aan geeft. Dat wil ik niet. Het label Dries Van Noten moet blijven voortbestaan, ook als ik er niet meer ben. Het DNA, onze waarden, ons verhaal: ze moeten hetzelfde blijven", zegt hij daarvoor vastberaden. Wat niet wil zeggen dat hij zijn zaakjes al geregeld heeft. "Als ik morgen tegen een boom knal, zou dat wel deining geven. Maar het bedrijf is er wel klaar voor. We hebben de juiste structuur en de juiste mensen. Zowel financieel als creatief."