Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw "geluidsaanval" op Amerikaanse diplomaten in Cuba?

Het was een mysterieuze kwestie die de Amerikaanse zender CBS vorige maand onthulde: Medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Havana kregen gezondsheidsklachten die mogelijk zijn veroorzaakt door een "akoestische aanval". Eerst leek het of de plaag achter de rug was, maar inmiddels is een nieuw incident gemeld.

Sinds eind 2016 maakten meerdere medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Cuba of hun familieleden Havana melding van gehoorproblemen en andere fysieke klachten, zoals hoofdpijn en evenwichtsstoornissen.  Bij een aantal van hen werd licht hersenletsel en beschadiging van het centraal zenuwstelsel vastgesteld.

De zaak kwam eind vorige maand aan het licht. De VS wees toen twee Cubaanse diplomaten in Washington uit als reactie op de gemelde medische klachten. Het leek erop dat er op dat moment geen nieuwe klachten meer binnenkwamen, maar intussen blijkt dat vorige maand een nieuw incident is gemeld. Het aantal getroffen medewerkers, dat eerst op 16 stond, is inmiddels opgelopen tot 19.

Deskundigen proberen te achterhalen of de ambassade en de diplomatenwoningen zijn bestookt met schadelijke geluidsgolven.

De Amerikaanse ambassade in Havana werd twee jaar geleden feestelijk heropend, nadat ze meer dan 50 jaar geleden dicht was gegaan. Onder de voormalige Amerikaanse president Barack Obama werden de diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba aangehaald, maar president Donald Trump wil enkele van die hervormingen terugdraaien.