Video player inladen ...

Politie aangevallen in Borgerhout, De Wever hoopt op "signaal van buurt"

In Borgerhout in Antwerpen hebben twee agenten rake klappen gekregen bij een controle. Eén van hen is drie dagen werkonbekwaam. De daders zijn nog spoorloos. Burgemeester De Wever hoopt op een "signaal van de buurt". Een ooggetuige die (een deel van) het incident filmde, vindt echter dat de politie de feiten verdraait.

Een fietspatrouille van de Antwerpse politie werd gisterenavond getipt door militairen dat er een auto nogal gevaarlijk over de Turnhoutsebaan in Borgerhout reed. De agenten wilden de auto tot stilstand brengen om een controle uit te voeren, maar de bestuurster reed ervandoor. Ze kwam pas in een zijstraat van de Turnhoutsebaan tot stilstand.

Geweld tegen de politie kan echt niet.

Antwerpse politie

Daar wilden de agenten alsnog de vrouw controleren, maar ze werden meteen omsingeld door verschillende mensen. De sfeer werd zeer gespannen en enkele omstanders begonnen de agenten te trappen en te slaan. De agenten riepen de hulp in van andere politieploegen en die kwamen zeer snel ter plaatse. Maar de daders gingen meteen op in de menigte en konden geruisloos verdwijnen.

De politie tilt zwaar aan de feiten. "Geweld tegen de politie kan echt niet," zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. "We hebben de bestuurster die gevaarlijk reed, opgepakt voor verhoor. En we gaan de camerabeelden bekijken van het incident. Mogelijk herkennen we op die manier de daders en kunnen we hen nog opsporen. Dit verhaal krijgt zeker nog een staartje."

Wat de politie zegt, doet de waarheid onrecht aan.

Assia Missaoui, ooggetuige

De Wever hoopt op "signaal van buurt"

Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet te spreken over de aanval. Hij noemt het gedrag laag en hoopt dat de schuldigen worden aangeduid.

"Ik vind dat eigenlijk onbegrijpelijk, hoe zo'n groep van tergende en zelfs agressieve jongeren telkens weer de reputatie van onze stad besmeuren", reageert De Wever. "Politiemensen aanvallen terwijl ze een interventie uitvoeren op een door militairen gesignaleerd voertuig en dus over onze veiligheid aan het waken zijn, dat is ronduit van het laagste gedrag."

"Ik hoop echt dat er een helder signaal vanuit de buurt komt", vervolgt de burgemeester, "om niet alleen die daden te veroordelen, maar de schuldigen ook aan te duiden en het respect voor de politie voorop te stellen."

"Verdraaide feiten"

Assia Missaoui (29)  zag vanuit een appartement een deel van de feiten en filmde alles met haar smartphone. Volgens haar is de versie van de politie en De Wever niet correct. "Wat zij zeggen doet de waarheid onrecht aan", zegt ze aan VRT NWS. "Ze zeggen dat het om zeventig tot negentig mensen gaat, maar dat was niet het geval. Er waren omstaanders, net als bij elk ander incident. Mensen hielden afstand, de politie kon perfect zijn werk doen."

Op de beelden is echter niet alles te zien. Zowel de agenten als de omstanders verdwijnen af en toe uit beeld. Wat er daar gebeurd is, weet Missaoui niet. De Antwerpse politie benadrukt nog dat de belangrijkste feiten zich iets eerder afspeelden. 

"Hoe dan ook is het een stuk genuanceerder dan de versie van de Antwerpse politie", zegt de vrouw nog. "Borgerhout wordt systematisch gestigmatiseerd, ook door burgemeester De Wever. Het is belangrijk om dit ook te laten zien."

Veroordeling

Jeugdwerker Ali El Moussaoui was zelf niet aanwezig bij de feiten, maar heeft ondertussen wel al contact gehad met mensen die erbij waren. Volgens hem ging het om een paar heethoofden die de situatie hebben laten escaleren.

"We veroordelen uiteraard gelijk welke vorm van geweld", zo zegt hij nog. "De politie en de hulpdiensten moeten altijd hun werk kunnen doen zonder dat ze in gevaar komen. Ik denk dat mensen die erbij waren en die de daders kunnen aanduiden dat wel zullen doen, als het anoniem en op een serene manier kan."