Pastoor Zwevezele gaat in beroep tegen ontslag

De pastoor uit Zwevezele gaat in beroep tegen de beslissing van het bidsom van Brugge om hem uit zijn ambt te zetten. Dat meldt het bisdom zelf. Deze middag kwamen nog tweehonderd mensen op straat om de pastoor te steunen.

Pastoor Luk Brutin werd vorige week uit zijn functie gezet door het bisdom van Brugge. Volgens het bisdom was de man al enkele jaren een bron van conflicten. Hij polariseerde en lag in ruzie met zijn medewerkers. Zo zei hij onder meer kwetsende dingen over overledenen op hun begrafenis, aldus het bisdom.

Nu heeft de pastoor zelf beroep aangetekend tegen zijn ontslag. "Er is een procedure opgesteld. De bisschop zal de voorgeschreven stappen voor een beroep volgen", zegt woordvoerster Inge Cordemans. Binnen de dertig dagen moet er een antwoord komen.

Als de bisschop bij de beslissing blijft, dan kan Brutin nog hoger beroep aantekenen in Rome.

Protestmars

Vanmiddag werd al duidelijk dat niet iedereen het eens is met de beslissing van het bisdom. Zijn voorstanders begrijpen niet waarom hij geen pastoor meer is. Ruim 200 van hen zakten vandaag naar Brugge af om hun steun aan de priester te betuigen en hun ongenoegen over de beslissing te uiten.