Video player inladen ...

Trump voor tweede keer naar getroffen gebied, deze keer is ook Houston aan de beurt

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn echtgenote Melania bezoeken voor de tweede keer het gebied dat getroffen is door orkaan Harvey. Deze keer staat ook een bezoek aan Houston op het programma, de stad die nog altijd het meest lijdt onder de ramp. 

Afgelopen dinsdag trok Trump een eerste keer naar het rampgebied. Hij bezocht Corpus Christi en Austin, beide in Texas. Houston, de stad die het zwaarst door de orkaan werd getroffen, bezocht hij niet, omdat hij de hulpverleners niet voor de voeten wilde lopen. Hoewel sommigen dat "een wijze beslissing" noemden, kwam er hier en daar toch kritiek.  De president zou te veel hebben gefocust op de logistieke diensten en lokale overheden, en te weinig op het leed van de slachtoffers.

Vandaag trokken Trump en Melania voor een tweede keer naar het getroffen gebied voor een bezoek aan Houston zelf.  Ze reden door gebieden die door de orkaan zijn getroffen. In een noodopvang voor slachtoffers knuffelde de president kinderen. Nadien deelden hij en Melania voedsel uit aan de tijdelijke bewoners van een stadion in Houston. Hij beloofde de aanwezigen dat ze op de hulp van de regering kunnen rekenen.

Bij het vorige bezoek kwam er ook behoorlijk wat kritiek op de schoenen van Melania. Zij had hakken aan bij het vertrek, maar wisselde die tijdens de vlucht wel om in witte sneakers. Ook deze keer vertrok de First Lady met hakken en ook nu wisselde ze die om in sneakers.

Vrijwilligers

Gisterenavond bedankte First Lady Melania Trump nog de vrijwilligers voor het werk dat zij doen.

(Lees voort onder de video)

Video player inladen ...

Inwoners Houston beginnen op te ruimen

Nu de orkaan Harvey is geluwd tot een tropische depressie, beginnen mensen in het getroffen gebied stilaan terug te keren naar hun ondergelopen huizen.  Er wordt volop opgeruimd en schoongemaakt. De scholen, die vorige week aan het nieuwe schooljaar hadden moeten beginnen, zullen volgende dinsdag opengaan. Het baseballteam Houston Astros speelt dit weekend in zijn eigen stadion tegen de New York Mets. (lees voort onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Toch kampt Houston nog altijd met zware problemen. Afgelopen nacht is er weer brand ontstaan in de chemische fabriek waar er eerder deze week al twee explosies waren. Volgens de directie staan twee containers in brand. De rook kan ademhalingsproblemen veroorzaken en ogen, neus en keel irriteren. De omgeving werd afgezet en zo'n 5.000 mensen in de buurt moesten hun huis uit voorzorg verlaten.

De fabriek is trouwens niet het enige directe probleem. Nog altijd lopen twee reservoirs in de buurt van Houston over. Door die reservoirs te ontlasten, dreigen nog 20.000 huizen twee weken lang onder water komen te staan. 

Meer dan 50 doden

Het dodental na de doortocht van de orkaan Harvey is intussen opgelopen tot boven de 50 en zal wellicht nog stijgen.  Meer dan 100.000 huizen zijn beschadigd of vernield. 43.500 mensen worden nog altijd opgevangen in tijdelijke onderkomens. De schade loopt op in de tientallen miljarden dollars. President Trump heeft het Congres om bijna 8 miljard dollar gevraagd voor noodhulp aan Texas.

De inwoners van Houston en de andere steden in het getroffen gebied beseffen maar al te goed dat de heropbouw een werk van jaren wordt.