Video player inladen ...

Net voor Russisch consulaat in San Francisco dicht moet, komt zwarte rook uit schoorsteen

Uren voor het Russische consulaat in San Francisco moet dichtgaan, heeft het personeel geweigerd om er de brandweer binnen te laten. Die was opgetrommeld omdat zwarte rook opsteeg uit de schoorsteen van het gebouw. Volgens de brandweer van de stad waren de diplomaten objecten aan het verbranden, daags voor de FBI de gebouwen zal doorzoeken.

De brandweer van San Francisco begaf zich naar het consulaat nadat een aantal oproepen van ongeruste mensen binnengekomen was. De hulpdiensten lieten echter al snel weten dat het niet om een brand ging. Een woordvoerster van de brandweer gaf te kennen dat het personeel van het consulaat objecten aan het verbranden is.  

De Russen hebben van de regering-Trump tot vandaag, 2 september, de tijd gekregen om het consulaat in San Francisco te sluiten. Ook bijhuizen in New York en Washington moeten dicht. Dat is een vergeldingsmaatregel voor een eerder besluit van de Russische president Poetin om het aantal Amerikaanse diplomaten in Rusland drastisch te verlagen. (lees voort onder de tweet)

Moskou hekelt huiszoeking in consulaat 

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI is van plan om vandaag huiszoekingen uit te voeren in het consulaat in San Francisco wanneer het wordt overgedragen. De Russische diplomaten en hun families die in het gebouw wonen, moeten het tegen de middag verlaten. Daarna mag niemand het consulaat nog in zonder toestemming van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Amerikaanse inlichtingendiensten houden het consulaat in San Francisco al langer in de gaten. Ze verdenken sommige diplomaten ervan spionnen te zijn. In december al werd een aantal diplomaten van het consulaat uitgezet.

Rusland beschuldigt de  Verenigde Staten ervan de diplomatieke onschendbaarheid naast zich neer te leggen. Het spreekt van "een directe dreiging voor de veiligheid van de Russische burgers". "Het gaat om het binnendringen van een consulaat en de woningen van diplomatiek personeel, dat bovendien op straat gezet wordt om de agenten van de FBI niet te hinderen". "We protesteren resoluut tegen deze handelswijze van Washington, die indruist tegen het internationaal recht. En zoals gebruikelijk in de diplomatie, behouden we de mogelijkheid om vergeldingsmaatregelen te nemen", luidt het.