AP

"De film lokt woede uit en het gaat niet eens over president Donald Trump"

Op het filmfestival van Venetië heeft regisseur George Clooney zijn recentste werk "Suburbicon" voorgesteld. Hij was voor de druk bezochte persconferentie in het gezelschap van hoofdrolspelers Matt Damon en Julianne Moore.  De film gaat over de rassenkwestie in de VS en speelt zich af in de jaren 50. "In de VS lokt de prent woede uit, en het gaat niet eens over president Donald Trump", grapte Clooney.

"Suburbicon" toont een zwart gezin dat verhuist naar een blanke wijk in een middelgrote stad. De problemen laten zich al raden. Hun buren (Moore en Damon) zitten bovendien verwikkeld in een moordcomplot. Het verhaal is gebaseerd op een script van de broers Joel en Ethan Coen uit de jaren 80. Clooney and Grant Heslov gaven het verhaal een "update" en goten er een laagje satire en donkere humor op.

"We hebben de rassenkwesties in ons land nooit echt opgelost en hebben nog werk voor de boeg", vertelde Clooney. "Mensen zijn boos. We zijn boos op onszelf, en de weg die ons land en de wereld opgaat." Het was niet de bedoeling van de regisseur om mensen een lesje te leren. Clooney wilde eigenlijk "een grappige film". Acteur Matt Damon legde de link met de gebeurtenissen in Charlottesville (in de Amerikaanse staat Virginia) waar een manifestatie van blanke nationalisten zwaar uit de hand liep.

We hebben de rassenkwesties in ons land nooit echt opgelost

Maar Amal Alamuddin steelt de show

Italië is de tweede thuis van Clooney. Hij bracht naar het filmfestival ook zijn echtgenote, juriste Amal Alamuddin mee. Het stralende koppel poseerde voor de gretige pers op de rode loper. Het was de eerste publieke verschijning van het koppel sinds de geboorte van hun tweeling Alexander en Ella begin juni.

AP