Video player inladen ...

Korea-kenner Breuker: "Het kalf is verdronken, we kunnen alleen nog de put dempen"

Moeten we bang zijn voor een kernoorlog nu Noord-Korea al voor de tweede keer deze week een test heeft uitgevoerd? Terwijl sommige deskundigen nuancerende taal spreken, zijn anderen veel heviger verontrust. Een van de grootste pessimisten is Korea-kenner Remco Breuker, die de situatie "levensgevaarlijk" noemt. 

"Het gaat nu wel heel hard de verkeerde kant uit", zei Remco Breuker vorige week al in "De ochtend", na de lancering van een Noord-Koreaanse raket over Japan. Volgens de Korea-kenner van de universiteit van Leiden doet Korea nu wat het al jaren aankondigt, maar hebben wij "met z'n allen de andere kant op gekeken".

Toen vanochtend bleek dat Pyongyang een nucleaire ondergrondse test heeft uitgevoerd, voegde hij er deze verontruste tweet aan toe.

"Ik denk dat dit het historische moment is waarop duidelijk is geworden dat we het hebben laten liggen", zegt Breuker vandaag bij de Nederlandse collega's van NOS. "Het kalf is verdronken. We kunnen alleen nog de put dempen."

Breuker beklemtoont al veel langer dat de snelle ontwikkeling van het Noord-Koreaanse kernprogramma levensgevaarlijk is. Hij vreest voor een scenario waarbij het regime zijn technologie zou doorverkopen aan andere landen of zelfs aan terreurgroepen. "Ze hebben al een kernreactor geleverd aan Syrië", zegt hij.

"Einddoel is hereniging met Zuid-Korea"

Onderhandelen, iets waar veel Korea-kenners op aandringen, moét, vindt ook Breuker. Maar hij herhaalt zijn vrees dat dat weinig zoden aan de dijk zal zetten. "Je kunt om de tafel gaan zitten, maar wat ligt er dan op die tafel? Een afspraak dat Noord-Korea de ontwikkeling van zijn kernwapenprogramma zal bevriezen? Dat is zinloos. Ze hebben die wapens al."

Praten zal ook alleen maar het regime versterken, zegt Breuker. En een sterkere positie aan de onderhandelingstafel is volgens hem precies wat het regime in Pyongyang met zijn nucleaire programma wilde bereiken.

Maar op de achtergrond speelt er nog een ander idee mee, meent hij. Het einddoel voor Pyongyang is volgens Breuker de hereniging met Zuid-Korea op voorwaarden van Noord-Korea. "Dat lijkt nu onvoorstelbaar. Maar een Noord-Korea met intercontinentale kernraketten was 20 jaar geleden ook onvoorstelbaar. En nog langer geleden had niemand nog gedacht dat Noord-Korea nu nog zou bestaan."