Video player inladen...

De Wever niet onder indruk van manifestatie Borgerhout: "Hoop dat ze verder komen dan dit"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet onder de indruk van de manifestatie vanmiddag op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Zo'n 150 mensen protesteerden er tegen "de stigmatiserende taal" van de burgemeester. "Ik hoop dat ze verder komen dan een betoging om de burgemeester uit te schelden als racist."

Eergisteren vielen jongeren op de Turnhoutsebaan twee politie-agenten aan, toen die een autobestuurster wilden controleren. De agenten kregen slagen en trappen. Burgemeester Bart De Wever veroordeelde het geweld en verwachtte een krachtig signaal van de gemeenschap in Borgerhout.

Dat "signaal" kwam er deze namiddag. Zo'n 150 mensen stapten vanmiddag op in een protestmars tegen De Wever.  "Bart De Wever schoffeert zijn eigen burgers met gorte uitspraken, hij stigmatiseert bevolkingsgroepen. De Wever wil een signaal? Laten we hem dat geven", klonk het op Facebook voor een inderhaast georganiseerde, vreedzame wandeling.

De deelnemers stapten over de Turnhoutsebaan tot aan het Koningin Astridplein. Nadien wandelden ze terug om aan het Ecohuis een mensenketting te vormen. "Wij willen gerust een signaal geven, maar dan een dat meer is dan wat er de laatste tijd in de pers komt over agressie tegen ordediensten, wat uiteraard niet goed te keuren valt", zegt mede-initiatiefnemer Karen Verstraeten.

"De wijk is altijd wel een probleemwijk genoemd, maar ondertussen wonen er een hele hoop mensen die samenleven, en dat op een fijne manier. We zijn soms wat ontdaan door de hele negatieve reacties die dan ineens over heel de wijk worden uitgesproken."

Hier wonen een hoop mensen die samenleven en dat op een fijne manier.

Karen Verstraeten

Volgens Verstraeten is er ook ongenoegen om een eerder incident met politieagenten. De buurt nodigde de burgemeester daarna uit op een buurtvergadering, maar die kwam toen niet opdagen. "Misschien had hij een goede reden om er niet bij te zijn, maar als hij dan nu opnieuw een signaal vraagt, dan geven we er een ander. Vandaar deze wandeling, rustig, om te laten zien dat ook dit kan."

Onder meer Wouter Van Besien (Groen), Tom Meeuws (SP.A) en actrice Mitta Van der Maat stapten mee op. De optocht verliep zonder incidenten of grote verkeershinder. Aan het einde weerklonk applaus voor de begeleiding van de politie.  

De Wever reageert

"Ik had een ander signaal verwacht", reageert De Wever aan VRT NWS over de betoging. "Het lijkt mij normaal dat je het als buurtbewoner niet pikt als de politie in twee maanden tijd vier keer door jongeren wordt aangevallen. Ik hoop dat men verder geraakt dan een betoging om de burgemeester als racist uit te schelden. Als dat niet het geval is, dan is dat droevig."

De Wever kreeg deze week behoorlijk wat kritiek op zijn uitspraak in Gazet van Antwerpen. Hij zei daar toen: "Kijk naar de foto's van de daders van Barcelona. Op de Turnhoutsebaan kom je makkelijk mannen van dat type tegen." Volgens velen ging het om "opruiende taal". 

Ik had een ander signaal verwacht.

Bart De Wever

"Er is geen opruiende taal", zegt De Wever. "Ik nodig iedereen uit om dat interview te lezen. Ik heb daar met grote empathie gesproken over de moslimgemeenschap. Ik heb gezegd dat ik het erg vind dat een kleine minderheid het altijd verknoeit voor de rest. Het is intellectueel oneerlijk om die uitspraken uit de context te rukken om er een racistische uitspraak van te maken."

Video player inladen...

Meest gelezen