Video player inladen ...

Al grote drukte bij start van Gordelfestival in Sint-Pieters-Leeuw en Huizingen

In het provinciedomein van Huizingen en in Sint-Pieters-Leeuw is om 8 uur de vijfde editie van het Gordelfestival van start gegaan, een sportief en cultureel dagevenement waarmee Sport Vlaanderen, de provincie Vlaams-Brabant en de vzw De Rand de kwaliteiten van de Groene Gordel en Vlaamse rand rond Brussel in de kijker willen zetten en tevens het Vlaams karakter van de streek bevorderen en ondersteunen.

Vanuit het provinciedomein van Huizingen en focusgemeente Sint-Pieters-Leeuw vertrekken tal van sportieve en gezinsvriendelijke themawandelingen en fietsroutes. Wandelingen zijn er van 3,7 km (Watertocht in Sint-Pieters-Leeuw) tot 24,3 km (Leeuwse ontdekkingstocht). Zowel vanuit Huizingen als Sint-Pieters-Leeuw zijn er ook "Proef de streek"-fietsroutes van 20, 40 tot 60 km. Het programma bevat onder meer ook nog mountainbiketochten en een avonturendorp. In Huizingen treden deze namiddag San Van Samang en Udo op, in Sint-Pieters-Leeuw Natalia.

Het Gordelfestival is de opvolger van de legendarische Gordel. Net zoals toen staat ook nu weer de Gordelklassieker van 100 km rond Brussel op het programma. Voor het eerst kan die alleen in begeleide peletons van 125 personen gereden worden. Er vertrekken vanuit het Colomapark in Sint-Pieters-Leeuw vijf pelotons met een tussenpauze van 20 minuten.

Volgens de eerste ramingen van de organisatoren zullen er vandaag meer dan 20.000 personen deelnemen. Het evenement verloopt tot nog toe zeer rustig en zonder incidenten. Van pesterijen zoals het leggen van spijkers op de weg of het omdraaien van wegwijzers waarmee de vroegere Gordel steevast geconfronteerd werd, is volgens de organisatoren helemaal geen sprake.

Nicolas Maeterlinck

Vlaams Belang eist "reanimatie" Vlaams beleid voor de Rand

Een tiental leden van het Vlaams Belang, onder wie voorzitter Tom Van Grieken deelt aan bezoekers van het Gordelfestival in Sint-Pieters-Leeuw symbolische wondpleisters uit om aan te geven "dat het Vlaams beleid voor de Rand dient gereanimeerd te worden". De partij eist met name dat de middelen voor Vlabinvest fors worden opgetrokken om Nederlandstaligen meer kansen te bieden om in de eigen regio te blijven wonen.

Nicolas Maeterlinck