AFP or licensors

Cambodjaanse oppositieleider Kem Sokha beschuldigd van verraad

De Cambodjaanse oppositieleider Kem Sokha is officieel beschuldigd van verraad, na zijn arrestatie afgelopen zondag. De zaak is aangebracht bij de rechtbank in de hoofdstad Phnom Penh. Sokha riskeert een gevangenisstraf van vijftien tot dertig jaar, voor samenzwering met de Verenigde Staten.

"Kem Sokha, de leider van de Cambodia National Rescue Party (CNRP), wordt ervan beschuldigd buitenlanders betrokken te hebben bij geheime plannen tegen het Koninkrijk Cambodja", luidt de officiële verklaring van de rechtbank in Phnom Penh. "Dit wordt beschouwd als verraad."

Sokha werd zondagnacht samen met zijn lijfwachten opgepakt in zijn woning in Phnom Penh, door een politiemacht zo'n honderd tot tweehonderd man. Dat meldde zijn dochter via Twitter. Sindsdien zit hij opgesloten in een afgelegen gevangenis, op zo'n 200 kilometer van de hoofdstad.

Volgens de regering van premier Hun Sen zou de oppositieleider geprobeerd hebben om de Cambodjaanse regering omver te werpen, met hulp van de Verenigde Staten. Het enige bewijs voor die aanklacht is een video, die al sinds 2013 beschikbaar is, waarin Sokha pleit voor Amerikaanse steun en advies voor zijn verkiezingscampagne. 

Soka AFP or licensors

"Neergang in regelrechte dictatuur"

In juni 2018 vinden opnieuw parlementsverkiezingen plaats in Cambodja. In aanloop naar die verkiezingen doet de regeringspartij van premier Hun Sen er alles aan om de oppositie monddood te maken. Het afgelopen jaar werden al meer dan twintig oppositieleden en critici opgepakt, met de arrestatie van Sokha als nieuw dieptepunt.

Maar ook mensenrechtenorganisaties en de onafhankelijke pers moeten eraan geloven. De krant The Cambodia Daily publiceerde maandag haar laatste editie na meer dan 24 jaar, onder de titel "Neergang in regelrechte dictatuur". De onafhankelijke krant werd gedwongen de persen stop te zetten, omdat ze weigert een belastingsaanslag van zo'n 6 miljoen euro te betalen. 

Gevaarlijke politieke escalatie

Met de aanhouding van Sokha weerklinkt de internationale kritiek op de repressieve maatregelen van de Cambodjaanse regering steeds sterker. De Europese Unie bestempelt Sokha's arrestatie als een "gevaarlijke politieke escalatie" en spreekt van "een verdere poging om de democratische ruimte in Cambodja en de ruimte voor onafhankelijke journalistiek, commentaar en kritiek te beperken". De VS noemt de aanhouding "politiek gemotiveerd" en betwijfelt of Cambodja in het huidig politiek klimaat geloofwaardige, democratische verkiezingen kan organiseren.

De 65-jarige Hun Sen is al 32 jaar aan de macht in het straatarme Cambodja. Daarmee is hij de langst regerende eerste minister ter wereld. En ondanks de toenemende kritiek denkt hij nog niet aan ophouden. Vandaag beloofde Sen namelijk dat hij nog zeker tien jaar in het zadel zal blijven.

AFP or licensors