Tien om te zien: deze tv-programma's mag u dit najaar niet missen

Het nieuwe televisienajaar schiet vanavond definitief uit de startblokken. De Vlaamse zenders hebben hun aanbod gewikt en gewogen, en vooral strategisch ingepland. Voor wie wat tips kan gebruiken: dit zijn voor ons de tien programma's - met een lach en een traan - waar we in het nieuwe tv-seizoen naar uitkijken.

"Tytgat Chocolat" - vanaf zondag 10 september (Eén)

Een straffe combinatie: zo valt de cast van de romantische roadmovie "Tytgat Chocolat" gerust te omschrijven. De hoofdrollen worden vertolkt door vijf acteurs van Theater STAP, een gezelschap met een vast ensemble van professionele acteurs met een verstandelijke beperking. In deze reeks stelen enkele acteurs met Down de show. De opnames in binnen- én buitenland waren zowel voor hen, als voor de rest van de cast en crew een grote uitdaging.

© VRT 2017

En een hartverwarmend verhaal: Jasper Vloermans werkt als inpakker bij het chocoladebedrijf "Tytgat Chocolat" en wordt verliefd op collega Tina, een meisje van Kosovaarse afkomst. Wanneer Tina uitgewezen wordt naar haar land van herkomst gaat Jasper (samen met zijn vrienden) "de liefde van zijn leven" achterna. Maar zijn baas (Wim Opbrouck ) en ouders (Frank Focketyn en Mieke De Groote), laten dat niet zomaar gebeuren. Nieuwe Vlaamse fictie die het label "hartverwarmend" meer dan verdient.   

"Over winnaars" - vanaf maandag 4 september (VTM)

Grenzen verleggen: Duivel-doet-al Koen Wauters is een zondagskind, zowel op professioneel vlak als privé. In "Over winnaars" wil Wauters bijdragen aan het geluk van vijf mensen die een fysieke beperking hebben opgelopen. Samen proberen ze een lang gekoesterde, maar schijnbaar onbereikbare droom waar te maken. Dat lukt alleen als ze samen hun grenzen verleggen. Want Machu Picchu beklimmen, of meedoen aan een danswedstrijd: het is niet meteen Wauters' dada. Ook hij moet zichzelf meermaals overwinnen, mentaal en fysiek.

Een andere Koen Wauters: Wauters was bij VTM al langer vragende partij voor een programma waarin hij een andere kant van zichzelf kon laten zien. Dat hij als geen ander liveprogramma's kan presenteren, weet onderhand iedereen.  In 2014 leerden we voor het eerst een andere Koen kennen in"Wauters vs. Waes". Een jaar later mocht hij in "Project K" zijn jeugddromen realiseren. En nu mag Wauters "buddy" zijn voor mensen met een fysieke beperking die het quasi onmogelijke proberen waar te maken. We schatten dat u het vanavond, bij de beklimming van Machu Picchu niet helemaal droog houdt, maar echt klef wordt "Over winnaars" gelukkig nooit.

"Bake Off Vlaanderen"  - vanaf woensdag 30 augustus (Vier)

Dé bakhype in Vlaanderen: Het bakfenomeen "The great British bake off" vertalen naar Vlaanderen: Vier gaat die uitdaging dit najaar aan.  Niemand minder dan Wim Opbrouck mag het gebeuren op zijn geheel eigen"tongue-in-cheeck"-wijze in goede banen leiden. Of de saus hier pakt, is nog even afwachten. België is immers "bakland" Groot-Brittannië niet.

Pure ontspanning: Of u nu zelf een keukenprins(es) bent of niet: de creaties van de amateurbakkers doen watertanden én wegdromen. Ook over de setting van het programma is goed nagedacht: geen saaie keuken, wel een grote baktent in een groen decor. Denk rondhuppelde pony's en scharrelende kippen.  Het draagt bij tot de ontspannen sfeer. En wie weet leert u iets bij, en waagt u zich voor de eindejaarsfeesten dan toch aan zelfgemaakte macarons.

"Die Huis" - later dit najaar (Eén)

Eerlijke tv: televisiemaker Eric Goens tekent dit najaar voor twee afspraken op Eén. Sterkhouder "Het huis", waarin bekende gezichten zich 24 uur lang blootgeven, keert terug, máár dan wel in een meer exotische omgeving. De Zuid-Afrikaanse versie van "Het huis" wordt "Die huis". Het uitgangspunt blijft hetzelfde: zijn gasten confronteren met zichzelf, weg van de waan van de dag.

Vooral de aflevering met weervrouw Sabine Hagedoren, die voor het eerst openlijk vertelt over het overlijden van haar man, zal volgens Goens stof doen opwaaien. "Ik herinner me dat ik na een opname de regiekamer binnenstapte en dat er mensen tranen met tuiten zaten te huilen. Dit is een van de sterkste afleveringen ooit", aldus Goens. Verder geven onder meer atlete Nafi Thiam, minister Kris Peeters en televisiemaker Steven Van Herreweghe zich bloot.

"Zo man, zo vrouw" - vanaf donderdag 7 september (Vijf)

Daar is Jani weer: Vijf en Jani Kazaltzis: het blijft een gelukkig huwelijk. In die mate dat succesprogramma "Zo man zo vrouw", waarin Kazaltzis een koppel restylet, al aan zijn tiende seizoen toe is. De stijlgoeroe liet eerder verstaan dat hij zich stilaan op een ander programma wil toeleggen. Intussen klinkt het bij Kazaltzis "dat hij door wil, zolang het format af en toe wordt opgefrist". Het jubileumseizoen wordt daarom afgetrapt door een bekend duo: schlagerzanger Christoff en zijn zwangere zus Lindsey worden door Jani onder handen genomen. Dit showbizzduo heeft niets meer te leren? Think again! Complexloos entertainment van de bovenste plank.

"Thomas speelt het hard" - later dit najaar (Canvas)

Presentator realiseert jongensdroom: Een volledig pianoconcerto van Edvard Grieg spelen samen met het Brussels Philharmonic: qua zot idee kan dit wel tellen. Presentator Thomas Van der Veken gaf zichzelf een jaar om deze wilde droom te realiseren. Via sociale media hield de presentator ons op de hoogte over zijn vooruitgang.  Canvas volgde zijn leerproces op de voet. Dat Van der Veken zijn repetities moet inpassen in zijn dagelijks leven, na de geboorte van zijn zoontje Otto, levert bij momenten ontroerende beelden op.

Meer dan klassiek: Op 7 december speelt Van der Veken zijn ultieme concert. Oefenen doet hij onder meer op de "Night of the Proms". Is dit programma enkel spek voor de bek van liefhebbers van klassieke muziek? Zeker niet: Van der Veken richt zich in dit programma eerder tot iedereen die een voorliefde heeft voor muziek, graag op een podium staat of een bepaald doel wil realiseren.

"Kafka" - vanaf woensdag 6 september (VTM)

Absurditeit alom: VTM trekt dit najaar resoluut de kaart van de humor, met maar liefst drie nieuwe comedyprogramma's. In "Kafka" - "waarom makkelijk als het ook moeilijk kan" -  kaarten de makers van "Loslopend wild" (Eén) enkele absurde situaties uit ons dagelijks leven aan. Frank Focketyn en Tania Van der Sanden zien elkaar voor het eerst sinds "In de gloria" terug op de set van een comedyprogramma: dat geeft vonken. Ook Tiny Bertels, Tom Audenaert en Karlijn Sileghem klagen als leden van de vaste cast de regelneverij aan. Herkenbaarheid troef, en lachen verzekerd.

"Tabula rasa" - later dit najaar (Eén)

Internationaal paradepaardje: Zondag is en blijft fictieavond op Eén. Na "Tytgat Chocolat" pakt de zender uit met prestigeproject "Tabula rasa". Een duistere psychologische thriller met internationale allures, bedacht door hoofdrolspeelster Veerle Baetens, en "Clan"-scenariste Malin-Sarah Gozin. In "Tabula rasa" is Mie D’Haeze (Baetens), een jonge vrouw die kampt met geheugenverlies, de enige sleutel in de mysterieuze verdwijningszaak.  Hoe meer ze zich herinnert, hoe meer ze zichzelf en haar omgeving wantrouwt. Wat is echt en wat is verbeelding? En welke spoken uit het verleden duiken op?   

© VRT 2017

Duister mysterie:  Visueel doet "Tabula rasa" denken aan Eén-reeks "Beau Séjour", waarin Kato op zoek gaat naar haar eigen moordenaar. Dat is geen toeval: de regie is voor beide reeksen (deels) in handen van Kaat Beels, die u ook nog kent van - jawel - "Clan". Een duistere sfeer wordt gecombineerd met visuele hoogstandjes. Internationale interesse zal niet lang uitblijven: de reeks gaat niet toevallig voor de televisie-uitzendingen in première op Film Fest Gent.

"Hoe zal ik het zeggen?" - later dit najaar (VTM)

Nieuw schermgezicht: Ook dit is een van de nieuwe humorprogramma's waarmee VTM dit najaar uitpakt. In dit format mag comedian Jens Dendoncker (rechts op foto) zijn medemens - in opdracht van een bekende uit zijn omgeving - wijzen op zijn kleine kantjes. Verborgen camera's leggen de reacties van de nietsvermoedende "slachtoffers" op die mededeling vast.  Dendoncker maakt hiermee zijn volwaardig televisiedebuut, na diverse gastoptredens in humoristische panelprogramma's.

Doorwinterde televisiemaker: Het idee voor dit programma komt uit de koker van een intussen oude VTM-getrouwe. Tim Van Aelst, de man achter "Benidorm Bastards", "Wat Als", en "Safety first" (links op foto) doet hiermee wat ons betreft opnieuw een gooi naar internationale televisieroem. Hij gaat in dit programma op hetzelfde elan verder als in zijn vorige succesnummers. "To love or to hate." Maar geloof ons: na die eerste aflevering zullen twee broers twee keer nadenken voor ze luid smakkend een zak chips verorberen tijdens een film.