AP

Bom uit WOII onschadelijk gemaakt in Frankfurt: 70.000 geëvacueerden mogen binnenkort naar huis

Een gevaarlijke bom uit de Tweede Wereldoorlog is in Frankfurt na uren werk met succes onschadelijk gemaakt. Dat zegt de politie. Voor de hele operatie moesten 70.000 mensen hun huis verlaten. Zij mogen pas weer terugkeren als de ondergrond is gecontroleerd. 

De hele operatie begon gisteren al, toen twee ziekenhuizen in de buurt werden ontruimd. Patiënten die niet naar huis konden, werden overgebracht naar ziekenhuizen in een veilige zone. Sinds gisteravond patrouilleert de politie ook extra in wijken waar mensen weg moesten, om inbrekers af te schrikken.

In alle vroegte moesten vanochtend alle andere inwoners in een straal van anderhalve kilometer rond de bom hun huizen verlaten. Geen evidente klus, want in het gebied liggen ook het hoofdbureau van de politie, een complex van de publieke omroep, een universiteit en de Duitse centrale bank.  Iedereen moest weg, want er werd gevreesd dat "verschillende gebouwen in de buurt zouden worden vernield". 

AP

In totaal moesten zo'n 70.000 mensen naar een tijdelijke opvangplaats. Negen bewoners weigerden echter vrijwillig te vertrekken. Zij werden na de middag door de politie opgepakt. Pas dan konden de ontmijningsdiensten aan de ontmanteling beginnen. 

De bom kon uiteindelijk rond 19 uur onschadelijk worden gemaakt. Alle gevaar is geweken, zeggen de hulpdiensten. Voor alle zekerheid wordt wel nog de ondergrond in de omgeving gecontroleerd. Pas als dat gebeurd is, mag iedereen weer naar huis. 

In Duitsland worden bijna dagelijks nog bommen gevonden, maar die vondsten leiden zelden tot zulke grote evacuaties als vandaag. Maar omdat dit exemplaar 1,4 ton springstof bevat, werd de omgeving ontruimd.

AP