Video player inladen ...

Minder pensioen voor 50-plussers die werkloos worden? Rutten of Crombez: wie heeft gelijk?

“De regering heeft beslist dat wie na 50 werkloos wordt en langer dan een jaar werkloos is, 140 euro minder pensioen zal krijgen”, zei SP.A-voorzitter John Crombez dit weekend. “Klinkklare onzin”, reageerde Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vanochtend in "De zevende dag". Maar wie heeft gelijk? Geen evidente vraag, zo blijkt.

De pensioenberekening voor wie ooit werkloos was, is al eens aangepast door de vorige regering onder Elio Di Rupo (PS). De huidige regering-Michel wil echter een stap verder gaan, zo liet ze weten bij het afsluiten van het zomerakkoord in juli.

Concreet zou iemand die langer dan een jaar werkloos is nog één jaar pensioenrechten opbouwen alsof hij of zij werkt. Daarna valt die persoon terug op een vast - lager - bedrag. Dat geldt ook voor vijftigplussers, zei onder anderen Open VLD-parlementslid Vincent Van Quickenborne toen.

Kritiek

De oppositie schreeuwde meteen moord en brand. SP.A-voorzitter Crombez herhaalde de kritiek dit weekend nog eens, onder meer in "De zevende dag". "Klopt niets van", zei Open VLD-voorzitster Rutten fors, waarmee ze de uitleg van haar partijgenoot Van Quickenborne tegenspreekt. 

(Lees voort onder de video).

Het volledige debat in "De zevende dag"

Video player inladen ...

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) lijkt Rutten momenteel tegen te spreken. Volgens zijn woordvoerder geldt de maatregel voor alle leeftijden en dus ook voor vijftigplussers.

De andere regeringspartijen en vicepremier Alexander De Croo (eveneens Open VLD) benadrukken dat er eigenlijk nog niets beslist is. Opmerkelijk: dat doen ze nu pas, na redelijk wat kritiek en verwarring, en dus niet een maand geleden.

Video player inladen ...