AFP or licensorsAFP OR LICENSORS

Noord-Korea bevestigt nieuwe kernproef 

Noord-Korea heeft vannacht een nieuwe kernproef uitgevoerd. Dat heeft het land zelf bevestigd. Die veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 6.3. Het epicentrum lag in de buurt van een gekende testsite voor atoomproeven. Volgens Zuid-Korea vond de ondergrondse nucleaire test plaats zo’n 55 km ten noorden van de stad Kimchaek, bij de Punggye-ri testsite. Ook volgens buurland China heeft er een verdachte explosie plaatsgevonden.

Het gaat om de zesde atoomtest die Noord-Korea uitvoert. Vorig jaar voerde Noord-Korea zowel in januari als in september nog een kernproef uit. In Zuid-Korea zit de Nationale Veiligheidsraad bijeen om de kerntest te bespreken.

Waterstofbom?

Enkele uren voor de test verspreidde Noord-Korea enkele foto’s waarop te zien is hoe een mogelijke waterstofbom in de kop van een raket wordt geladen. Het is lang niet duidelijk of het wel degelijk een echte waterstofbom is die vandaag is uitgetest. Op de foto’s kijkt Kim Jong-un naar wat de waterstofbom zou zijn.

AFP or licensorsAFP OR LICENSORS

Intercontinentale raket

Noord-Korea werkt intussen ook voort aan een betrouwbare intercontinentale raket. Vorige week nog lanceerde Noord-Korea een raket die boven Japan vloog en daarna in zee neerstortte. Door de aanhoudende rakettesten zijn er nieuwe sancties uitgevaardigd tegen het regime van Noord-Korea. 

Japan: "Het was een nucleaire test"

Japan heeft intussen militaire vliegtuigen gestuurd om eventuele straling te meten bij Noord-Korea. En de resultaten zijn verontrustend: volgens Japan gaat het wel degelijk om een nieuwe nucleaire test gaat, veel krachtiger dan alle voorgaande. Het veiligheidskabinet van Japan is bijeen en volgt de situatie op de voet.

Japan vraagt intussen om nieuwe strengere sancties tegen Noord-Korea en wil restricties op de hoeveelheid olie die Noord-Korea importeert.

Video player inladen ...
Video player inladen ...