Het (handgeschreven) briefje dat Obama achterliet voor Trump: vier tips voor het Witte Huis

De vorige Amerikaanse president Barack Obama heeft tijdens zijn laatste momenten in het Witte Huis begin dit jaar een briefje geschreven voor zijn opvolger Donald Trump. De inhoud ervan bleef lange tijd geheim. Tot nu, want CNN heeft een kopie van het - overigens handgeschreven - briefje in handen gekregen.

"Dear Mr. President." Het zouden de eerste woorden zijn van het briefje dat Obama achterliet in zijn kantoor voor zijn opvolger. Het gaat om de allerlaatste rechtstreekse communicatie tussen de 44e en 45e president van de Verenigde Staten. 

Dit is een uniek kantoor, zonder duidelijke handleiding voor succes.

Obama start zijn brief met felicitaties aan het adres van Trump. "Miljoenen mensen hebben al hun hoop op u gezet. Wij zullen nu - ongeacht de partij - hopen op welvaart en veiligheid tijdens uw ambtsperiode."

"Dit is een uniek kantoor, zonder duidelijke handleiding voor succes. Ik weet dus niet of mijn advies nuttig kan zijn, maar laat me toch enkele reflecties van de afgelopen acht jaar meegeven", schrijft Obama. 

Vier tips

Concreet komt de voormalige president met vier "tips" voor zijn opvolger.

  1. "Wij zijn op verschillende manieren met veel geluk gezegend. Niet iedereen heeft dat geluk. Het is aan ons om alles te doen wat we kunnen om meer bruggen naar succes te bouwen voor ieder kind en ieder gezin dat bereid is om hard te werken."
  2. "Amerikaans leiderschap is in deze wereld onontbeerlijk. Het is aan ons om de internationale orde te ondersteunen die stelselmatig wordt uitgebreid sinds het einde van de Koude Oorlog."
  3. "Wij zijn enkel tijdelijke bewoners van dit kantoor. Dat maakt ons beschermers van de democratische instellingen en tradities, zoals de rechtsstaat, de scheiding der machten, gelijke bescherming en burgerlijke vrijheden. Onze voorouders hebben daarvoor gevochten."
  4. "Neem tijd voor vrienden en familie in de rush van gebeurtenissen en verantwoordelijkheden."

Weet dat we altijd bereid zijn om te helpen.

"Michelle en ik wensen u en Melania het allerbeste als u aan dit grote avontuur begint", zo besluit Obama zijn brief. "Weet dat we bereid zijn om op elk moment te helpen. Veel succes."

Obama legt het briefje neer

Pete Souza, de huisfotograaf van Obama, heeft vandaag een foto op zijn Instagramaccount gezet waarop te zien is hoe Obama het briefje achterlaat.