Videospeler inladen...

Jambon over Turnhoutsebaan-uitspraak De Wever: "Feiten benoemen, is begin van de oplossing"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is het volledig eens met de uitspraken die Bart De Wever eerder deze week deed: "Kijk naar de foto's van de daders in Barcelona. Op de Turnhoutsebaan kom je gemakkelijk mannen van dat type tegen." "Het begin van het oplossen van een probleem, is de feiten benoemen", vindt minister Jambon, die net als zijn partijvoorzitter een krachtig signaal van de buurt verwacht.

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen en voorzitter van N-VA, veroorzaakte deze week veel controverse met zijn uitspraak over "mannen van dat type als de daders in Barcelona" in Gazet van Antwerpen. In "De zevende dag" was minister van Binnenlandse Zaken Jambon het volmondig  met hem eens.   

"Soms moet je de waarheid ook durven zeggen, al is het misschien niet zo politiek correct om dat te doen. We zien inderdaad dat bepaalde types zich daarmee inlaten, geen ganse gemeenschappen. Het begin van het oplossen van een probleem, is de feiten benoemen."

"Het kan dat sommige mensen zo'n uitspraak polariserend vinden, maar politiemensen aanvallen (wat er vrijdagavond op de Turnhoutsebaan gebeurde, red.), vind ik ook polariserend. Als je man en paard noemt, als dat polariserend is? De feiten benoemen, is het begin om tot een oplossing te komen. Het gaat u toch niet verwonderen dat ik zijn uitspraak steun."  

"Verslag van beëdigde politiemensen is veel waard"

Over dat incident op de Turnhoutsebaan waarbij enkele politieagenten werden aangevallen, doen intussen twee versies de ronde. "Er zijn twee thesissen, die van de politie: er is agressie geweest tegen 2 politiemensen die hun job deden van een 10 à 15-tal jongeren en dat is niet de eerste keer. We zien dat fenomeen regelmatig terugkomen."

"Daarna is er altijd wel iemand die zegt: er is niets gebeurd. Politiemensen zijn beëdigde ambtenaren, als daar een verslag gemaakt wordt, is dat onder ede en dan is dat heel veel waard."

"Ik volg de burgemeester van Antwerpen erin dat er uit de gemeenschap in Borgerhout een krachtig signaal moet  komen. Dit kan niet. Politiemensen zetten zich elke dag met risico van lijf en leden in voor ieders veiligheid. Dat zij aangevallen worden bij het uitvoeren van hun job, is onaanvaardbaar. Dat krachtige signaal uit de buurt kan zijn dat zij afstand nemen van dergelijke daden: dit tolereren wij niet in onze wijk, in onze stad, in onze gemeenschap. Dat mag wel komen."

Meest gelezen