AP

Japanse prinses Mako gaat in herfst 2018 trouwen

De Japanse prinses  Mako, de oudste kleindochter van keizer Akihito, trouwt in de herfst van volgend jaar met haar verloofde Kei Komuro. Dat heeft de Japanse regering bekendgemaakt. Eens de prinses haar jawoord heeft gegeven, maakt ze geen aanspraak meer op de  troon.

De keizer heeft vanochtend zijn zegen gegeven voor het huwelijk. "De heer Kei Komuro is een respectabel man en de juiste partner voor prinses Mako", meldt Shinichiro Yamamoto, de woordvoerder van de keizerlijke hofhouding. "We zijn dus erg blij met hun informele huwelijksbeloften."  

Het koppel leerde elkaar vijf jaar geleden kennen aan de International Christian University in Tokio. Komuro werkt voor een advocatenkantoor in Tokio. De vonk sloeg over tijdens een romantisch etentje.

Vrouwelijke leden van de keizerlijke familie moeten hun status als leden van de huishouding opgeven als ze met een niet-adellijke persoon in het huwelijk treden. Volgens de wet komen alleen mannelijke leden van de keizerlijke familie in aanmerking om op de chrysanten troon te zitten.

In mei dit jaar kondigde het koppel zijn verloving aan. Ook de tante van Mako, prinses Sakayo, is in 2005 getrouwd met een burger. Het was de eerste keer dat een lid van de Japanse keizerlijke familie afstand deed van haar keizerlijke status en als gewone burger door het leven ging.