Ophef over afgeplakte bikini's op de kermis in Sint-Agatha-Berchem

In de Brusselse gemeente Sint-Agatha-Berchem heeft een kermisuitbater afbeeldingen van vrouwen in bikini op een attractie afgeplakt. Volgens NVA-parlementslid Karl Vanlouwe is dat gebeurd op verzoek van de burgemeester. Maar die ontkent dat. De papieren om de afbeeldingen te bedekken zijn ondertussen verwijderd.

Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) keek gisteren raar op toen hij de kermis in Sint-Agatha-Berchem bezocht. Afbeeldingen van vrouwen in bikini op één van de attracties waren afgeplakt met bruin papier. Vanlouwe vroeg aan de uitbater wat er aan de hand was. "Hij vertelde me dat het was op vraag van de burgemeester om niemand voor het hoofd te stoten," zegt Vanlouwe. "Ik vond dat bijzonder merkwaardig."  De attratie staat naast een attractie voor jonge kinderen en de gemeente zou dat ongepast vinden. Karl Vanlouwe schuwt de grote woorden niet. "Blijkbaar staan onze vrijheden onder druk. Alles wat belangrijk is in onze westerse wereld staat onder druk."

De burgemeester weet van niks

Burgemeester Joël Riguelle (CDH) van Sint-Agatha-Berchem is verontwaardigd. Hij zegt dat hij die vraag nooit gesteld heeft aan de kermisuitbater.  Dat zou ook niet zomaar gaan, zegt hij. "Als de burgemeester een bevel geeft, dan moet hij dat wettelijk doen. Dan moet hij een besluit schrijven, enzovoort. Ik heb die vraag nooit gesteld aan de uitbater. Nooit, nooit, nooit. Het is puur fake news."

"Als iemand van de gemeente gevraagd heeft om de vrouwen in bikini af te dekken, dan is dat zonder mijn toestemming en zonder de toestemming van het college. De betrokken persoon zal maandag of dinsdag uitleg moeten komen geven." Burgemeester Riguelle heeft ondertussen de papieren bedekking laten verwijderen. 

Oplossing door uitbaatster voorgesteld 

De gemeente stuurde later op de dag een persbericht uit, daarin staat dat deze oplossing door de uitbaatster zelf werd voorgesteld en geen bevel is van de burgemeester. 

"Bij de aanvraag voor de attractie werd een foto toegevoegd met afbeeldingen van verschillende gezichten en een Cadillac. Er werd een vergunning voor deze attractie afgeleverd,” aldus het gemeentebestuur. 

Tijdens een controle van de kermisattractie woensdagochtend, bleek dat de foto’s op de attractie niet dezelfde waren als de ingestuurde foto’s. “Gelet op de onmiddellijke nabijheid van een andere attractie voor heel jonge kinderen en om het familiaal karakter voor dit soort evenement te vrijwaren heeft de dienst Handel en Festiviteiten met de uitbaatster van de attractie contact opgenomen.”

Omdat de attractie niet meer kon verplaatst worden heeft de uitbaatster zelf voorgesteld om de teksten en de afbeeldingen met erotisch karakter af te plakken. Maar om verdere heisa rond de afgeplakte afbeeldingen te vermijden werd aan de uitbaatster gevraagd om zondag de papieren bedekking weg te nemen.