Video player inladen ...

Piloot militaire helikopter uit toestel gevallen: zoekactie voorlopig stopgezet

In Amay, in de provincie Luik, is een piloot van een militaire helikopter in volle vlucht uit zijn toestel gevallen. Het ongeval gebeurde tijdens een demonstratie van een militaire paradrop. De copiloot kon de helikopter veilig aan de grond zetten.  De zoekactie naar de piloot is voorlopig stopgezet.

Volgens een woordvoerder van Defensie had de helikopter een demonstratie met parachutisten gegeven naar aanleiding van een opendeurdag van het 4e Bataljon Genie.  De twee piloten zaten samen aan boord van de Agusta A-109 toen een van hen om nog onduidelijke reden uit het toestel viel, dat nog op enkele honderden meter hoogte vloog.

De piloot droeg geen parachute en het is nog niet duidelijk of hij de val overleefd heeft. Defensie liet eerst weten dat de man overleden was, maar later bleek dat het lichaam van de piloot nog niet gevonden is.  Over de omstandigheden van het ongeval tast men voorlopig in het duister.

Zoektocht met de grote middelen

Een hele namiddag en avond werd er gezocht naar de piloot, voorlopig zonder resultaat. Volgens Jean-Paul Hames, luitenant-kolonel in Luik, werken politie en leger alleszins nauw samen. Volgens Hames is er een "maximum aan middelen ingezet" om de vlucht te traceren en op die manier te achterhalen in welke zone de piloot waarschijnlijk gevallen is.

Boven het gebied vloog een helikopter van het leger, uitgerust met thermische camera. De cel Vermiste Personen van de federale politie kwam ter plaatse met twee honden. Militairen zochten intussen het bosrijke terrein af. Toen het donker werd, werd de zoekactie stopgezet. Morgen gaat ze voort.

Over het gerechtelijk onderzoek naar de gebeurtenissen, dat in handen is van het parket van Luik, wilde Hames niets kwijt.