Zonder roamingkosten door Europa: een thuis-gevoel ver van huis

Dit jaar is er voor de Europareiziger een heel belangrijke muur gevallen: de digitale tolmuur van de torenhoge en woekerachtige roamingtarieven. Het afschaffen van de roamingkosten op bevel van Europa is de grootste revolutie voor de reiziger op ons continent sinds de val van het IJzeren Gordijn. Met een Belgische simkaart zomaar overal in de EU de hele dag surfen en bellen zonder extra kosten zorgt werkelijk voor een ‘thuis’-gevoel ver van huis.

opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Deze zomer nam ik de slaaptrein van Keulen naar Wenen – het soort nachttrein dat de NMBS al sinds de eeuwwisseling afgevoerd heeft, en nu enkel nog te bewonderen valt in het treinmuseum in Schaarbeek. Ook de Deutsche Bahn is verleden december die tour opgegaan en heeft alle slaaptreinen geschrapt. Met dure hogesnelheidstreinen overdag valt er nu eenmaal veel meer geld te verdienen dan met trage, klassieke slaaptreinen. En wie low budget wil reizen, wordt zo nog meer dan voordien richting Ryanair en Flixbus geduwd. Erg spijtig, want de slaaptrein is één van de meest romantische en ontspannende manieren van reizen. Gelukkig hebben de Oostenrijkse spoorwegen enkele routes overgenomen, en zo geraak je vanuit Keulen dus toch nog Oriënt-Express-gewijs tot in Centraal- en Oost-Europa. 

Zachtjes indommelen na zonsondergang

Terwijl de ÖBB Nightjet na zonsondergang door de Rijnvallei dendert, langs de Lorelei en de vele burchten bovenop de steile rotsige Rijnoevers, maakt de Schaffner de bedden in de couchettes op. Nog een biertje in het restaurant en dan lekker indommelen met het zachte clickety-clacking van de wielen op de rails tot je de volgende ochtend in Oostenrijk gewekt wordt voor het ontbijt. Efficiënter kan bijna niet: de reistijd is in rook opgegaan en je spaart er ook nog eens een hotelovernachting mee uit.

Vanuit Wenen Hauptbahnhof heb je dan rechtstreekse aansluiting tot in de verre oostrand van de Europese Unie, tot Zagreb en Boekarest toe. Hier begeven we ons stilaan op vreemd terrein: een uurtje sporen en het vertrouwde Duits maakt al gauw plaats voor minder begrijpelijke Slavische talen in plaatsen zoals Preßburg – beter bekend als Bratislava – en de prachtige Sloveense hoofdstad Ljubljana, waar het met 38 graden nog écht zomer is in augustus. Die laatste stad wordt tegenwoordig overspoeld door drommen Aziatische toeristen die Brussel en Parijs links laten liggen omwille van de terreurdreiging en de hoge criminaliteit. Waar Slowakije en Slovenië nog de vooruitgeschoven posten van het Euroland zijn, moet je in Praag of Budapest wel al geld gaan wisselen. 

De digitale tolmuur is deze zomer gevallen

Eens in Roemenië verlaat je dan ook nog eens de Schengenzone, en word je midden in de nacht op de slaaptrein nog lekker ouderwets gewekt voor paspoortcontrole. Maar eigenlijk zijn al deze overgangen binnenin Europa redelijk pijnloos: even de identiteitskaart laten zien terwijl je in bed blijft liggen en daarmee is de kous af; en geld wisselen kan je overal in Oost-Europa in een handomdraai op elke hoek van de straat, zonder commissie. Deze zomer is er voor de Europareiziger echter een veel belangrijkere muur gevallen: de digitale tolmuur van de torenhoge en woekerachtige roamingtarieven. Plots kan je overal in de EU onbelemmerd het mobiele internet afschuimen.

Ironisch genoeg is het een ronduit communistische maatregel, die de vrije prijszetting op de telecommarkt zwaar aan banden legt. 

Het afschaffen van de roamingkosten op bevel van Europa is de grootste revolutie voor de reiziger op ons continent sinds de val van het Ijzeren Gordijn. Ironisch genoeg is het een ronduit communistische maatregel, die de vrije prijszetting op de telecommarkt zwaar aan banden legt. Op die twee andere grote verwezenlijkingen die de Europese Unie tastbaar en concreet hebben gemaakt voor haar onderdanen, Schengen en de euro, bestaan er binnen de EU nog steeds belangrijke uitzonderingen. Denemarken, Zweden, Polen, Tsjechië en Hongarije doen niet mee aan de euro; Ierland en Cyprus doen niet mee aan Schengen. Het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Bulgarije en Kroatië staan buiten beide. Het beleid van de gratis roaming geldt echter onverkort en zonder enige uitzondering, zelfs niet het Verenigd Koninkrijk, althans voor zolang de Brexit nog niet geïmplementeerd is. 

Roam Like at Home

De implementatie van het 'Roam Like at Home' akkoord was heel wat eenvoudiger dan de euro of Schengen, maar de gevolgen des te verstrekkender. Gedaan met torenhoge telefoonrekeningen in het buitenland, of met de totale onbereikbaarheid. Gedaan ook het gepruts met lokale simkaarten iedere keer je de grens oversteekt. Met een Belgische simkaart zomaar overal in de EU de hele dag surfen en bellen zonder extra kosten zorgt werkelijk voor een ‘thuis’-gevoel ver van huis.

Roam like at home’ in Transsylvanië, en het land van Dracula lijkt opeens minder ver weg te liggen. Je moet al erg exotische plaatsen zoals de Oekraïne of Zwitserland opzoeken om nog onbereikbaar te zijn of woekertarieven te betalen aan inhalige telecombedrijven. De westelijke Balkanlanden in de EU-wachtkamer willen echter wel graag meedoen aan het akkoord. De telecomministers van Servië, Bosnië en Herzegovina, Macedonië en Montenegro hebben reeds een akkoord gesloten om de Europese Commissie te verzoeken ook voor hun landen de roaming af te schaffen. Hopelijk wordt dit snel realiteit, dan kunnen we volgend jaar misschien gratis roamen in Sarajevo. Of tijdens de spectaculaire treinrit, hoog in het Balkangebergte, van Belgrado naar Montenegro, waar de steile donkergrijze bergen recht de Adriatische Zee induiken.

______ 
VRT NWS wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen, publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.