Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerika reageert fors: "Willen Noord-Korea niet totaal vernietigen, maar zouden het wel kunnen"

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis herhaalt de waarschuwingen aan het adres van Noord-Korea, na de kernproef van afgelopen nacht. "Een militaire reactie zal zowel efficiënt als verpletterend zijn." Eerder reageerde ook president Donald Trump al.

De reacties na de grote nucleaire kernproef van Noord-Korea blijven komen. De Amerikaanse minister van Defensie benadrukt dat elke bedreiging van de VS of zijn bondgenoten een "massale militaire reactie zal krijgen, die zowel efficiënt als verpletterend zal zijn". 

Volgens Mattis is president Donald Trump al gebrieft over alle mogelijke militaire opties tegen Noord-Korea. "Wij zijn niet uit op de totale vernietiging van een land, maar we hebben wel veel opties om dat te doen."

Video player inladen ...

Trump reageert in tweets

Eerder op de dag reageerde ook Trump zelf al in een reeks tweets. “Noord-Korea heeft een grote nucleaire kernproef uitgevoerd. Hun woorden en acties zijn erg vijandig en gevaarlijk voor de Verenigde Staten", zo schreef hij.

In zijn tweede tweet haalde hij ook uit naar China. “Noord-Korea is een schurkenstaat die een grote dreiging en vernedering is geworden voor China, dat probeert te helpen, maar met weinig succes."

In de derde tweet schrijft Trump dat de vredesgesprekken tussen Zuid-Korea en Noord-Korea niet werken, zoals hij al had gezegd. Noord-Korea verstaat volgens hem maar één ding. 

Zuid-Korea vraagt krachtig antwoord

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vraagt de internationale gemeenschap om de sancties tegen Noord-Korea aan te scherpen. Ook Japan dringt daar op aan.  Moon gaat de VS ook vragen om de "krachtigste strategische middelen" in te zetten om Noord-Korea volledig te isoleren. De Amerikaanse veiligheidsadviseur McMaster heeft 20 minuten lang gebeld met zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot.

Ook China, traditioneel een bondgenoot van Noord-Korea, heeft de nieuwe test scherp veroordeeld. China vraagt het regime in Pyongyang met aandrang om een punt te zetten achter zijn "foute acties".

Macron wil weer onderhandelen met Noord-Korea

Ook de Europese leiders hebben gereageerd op de nieuwe nucleaire test van Noord-Korea. In een schriftelijke verklaring roept de Franse president Emmanuel Macron de leden van de VN-Veiligheidsraad op om "snel te reageren op deze nieuwe overtreding van de internationale wetten door Noord-Korea".  

Hij vraagt ook een “gezamenlijke en duidelijke reactie van de Europese Unie". Net als de Duitse bondskanselier Angela Merkel is Macron voorstander van zwaardere Europese sancties voor Noord-Korea.

Toch roept Macron ook op tot een dialoog met Noord-Korea. “De internationale gemeenschap moet deze nieuwe provocatie behandelen met de grootste vastberadenheid om Noord-Korea terug op het pad van de dialoog te brengen en te leiden naar een volledige, controleerbare en onomkeerbare ontmanteling.”

Scherpe sancties

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, dreigde met scherpere sancties tegen Noord-Korea. De Europese Unie is daartoe bereid, zei Tusk. De test met een kernwapen dwingt de internationale gemeenschap volgens hem tot een snelle en vastberaden reactie. Hij roept de VN-Veiligheidsraad op nieuwe sancties te nemen. "De risico's worden te groot."     

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt morgen bijeen over de kwestie. VN-secretaris-generaal António Guterres heeft de jongste test met een atoomwapen scherp veroordeeld. Dit is "een nieuwe zware schending" van internationale overeenkomsten, verklaarde Guterres volgens een woordvoerder in New York. Noord-Korea is het enige land dat de normen tegen tests met kernwapens schendt, zei hij. Guterres riep de leiding in Pyongyang op zijn internationale verplichtingen na te komen.