AP

Twee Amerikanen en Rus vanuit ISS teruggekeerd naar aarde

Peggy Whitson, een Amerikaanse astronaute die van al haar landgenoten het langst in de ruimte verbleef, heeft het Internationaal Ruimtestation ISS verlaten en is terug op aarde. Ze werd vergezeld door de Amerikaanse astronaut Jack Fischer en de Russische cosmonaut Fjodor Yurchikhin.

De 57-jarige Whitson verbleef sinds november in het ISS op een 288-daagse missie. Ze heeft in totaal 665 dagen in de ruimte doorgebracht, zo meldt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.

Haar Amerikaanse record is goed voor een achtste plaats op de wereldwijde ranglijst van mensen die het langst in de ruimte verbleven, vlak na Yurchikhin met 673 dagen.

Whitson was de laatste persoon die uit de Sojoez-capsule gehaald werd in Kazachstan. Ze kreeg meteen een zonnebril en een boeket bloemen met het opschrift "Welkom terug, Peggy".

Whitson vestigde in de ruimte verschillende records. Zo is ze met haar 57 jaar de oudste vrouw in de ruimte. Ze was ook de eerste vrouw ooit die aan het commando van het ruimtestation stond.  

AP
Video player inladen ...