Video player inladen ...

"Doel 3 en Tihange 2 moeten worden afgebroken"

Walter Bogaerts, hoogleraar Ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven en nucleair deskundige, maakt zich zorgen over de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2. Volgens Bogaerts weet niemand exact hoeveel scheurtjes er in de stalen wand van de reactoren zitten. "Een breuk of lek is niet uit te sluiten", zegt Bogaerts.

De kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2 zijn in 2012 en 2014 al een tijd stilgelegd. Er werden toen duizenden scheurtjes ontdekt. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) verklaarde na grondig onderzoek de situatie veilig en gaf de toestemming om de reactoren weer op te starten.

Nucleair deskundige Walter Bogaerts uit vandaag zijn ongerustheid in een opiniestuk in De Standaard. Hij schrijft dat de duizenden scheurtjes kunnen uitgroeien tot grotere scheuren. "Als het FANC zijn rol vervult als nucleaire waakhond, wacht de centrales alleen nog een rol als sloop- of ontmantelingsproject." Het FANC zelf verklaarde dit jaar nog dat er geen probleem was met de scheurtjes.   

Risico op echte scheuren

Er wordt altijd gesproken van scheurtjes, maar in werkelijkheid gaat het over waterstofvlokken. Dat zijn platte belletjes die wel vaker voorkomen bij de productie van staal. De waterstofvlokken worden gevormd doordat er nog te veel waterstof aanwezig is als het staal afkoelt. In de stalen wand van de reactoren Tihange 2 en Doel 3 zitten er zo duizenden en die kunnen tot enkele centimeters groot zijn. 

Bekijk hier een korte animatie:

Video player inladen ...

Het probleem is dat niemand exact weet hoeveel van die waterstofvlokken er in het staal zitten. De waterstofvlokken zitten vooral parallel aan de wand, wat op zich de sterkte van de wanden niet negatief beïnvloedt. Maar Walter Bogaerts waarschuwt dat als veel van die waterstofvlokken te dicht bij elkaar zitten, ze zouden kunnen uitgroeien tot grotere scheuren. “Een breuk of lek is niet uit te sluiten. Voorzichtigheid is geboden,” zegt Bogaerts.

De energiewaakhond FANC weerlegt de argumenten van Bogaerts al jaren. Volgens uitgebreid onderzoek is het niet mogelijk dat de waterstofvlokken uitbreiden en is er geen impact op de stevigheid van het staal.  Directeur Jan Bens van het FANC: “We hebben vandaag geen aanwijzing dat de situatie onveilig is. Mocht dat wel zo zijn, dan worden de reactoren onmiddellijk stilgelegd."