"Gaza is voor kinderen gewoon onleefbaar geworden"

De meeste inwoners van Gaza beschikken slechts over twee uur stroom per dag, en dat heeft een gigantische impact op hun dagelijkse leven. Hulporganisatie Save the Children vindt de huidige situatie onleefbaar voor kinderen en pleit voor een opheffing van de blokkade. 

Volgens Save the Children, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor het welzijn van kinderen, is het vooral het stroomtekort dat het leven in de regio onmogelijk maakt. Eerder dit jaar hadden de inwoners gemiddeld nog tien uur stroom per dag. Maar momenteel is dat twee tot vier uur geworden, en vele gezinnen hebben helemaal geen toegang tot stroom meer. Heel wat kinderen hebben het islamitische offerfeest dit jaar dan ook in complete duisternis moeten vieren.

“Nochtans is stroom is essentieel voor de levenskwaliteit van kinderen,” zegt Rik Goverde van Save the Children. “Zo’n 740 scholen beschikken momenteel bijvoorbeeld niet over elektriciteit. Dat betekent dat de kinderen het op snikhete dagen zonder airconditioning moeten doen. Ze kunnen zich niet concentreren in die hitte. Slapen, studeren, spelen: alles wordt moeilijk. Bovendien raakt ook vers voedsel sneller bedorven, want de koelkasten doen hun werk ook niet meer.”

Gebrek aan zuiver water

Drinkwater uit natuurlijke bronnen is ook een schaars goed geworden in Gaza. De zuiveringssystemen doen het al een tijdje niet meer, de riolering mondt nu ongefilterd uit in de zee.  Inwoners gebruiken dus onbehandeld afvalwater, wat tot ernstige gezondheidsproblemen kan lijden. “En wie verzorgd moet worden komt terecht in ziekenhuizen en andere medische centra die zich in zeer slechte staat bevinden. Dat brengt het leven van de kinderen in gevaar,” zegt Goverde. 

Vijf jaar geleden werd er in een VN-rapport al voor gewaarschuwd dat Gaza tegen 2020 onleefbaar zou zijn. Maar volgens de inschatting van Save the Children zijn de levensomstandigheden nu al problematisch. Vooral voor de jonge generatie ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. “Veertig procent van de bevolking in Gaza is werkloos en ongeveer de helft leeft er onder de armoedegrens. Dat zijn geen omstandigheden waarin je kinderen wilt zien opgroeien,” zegt Rik Goverde. 

Deze politieke impasse gaat ten koste van de kinderen van Gaza

Rik Goverde, Save the Children

In 2007 werd de Gazastrook volledig afgesloten van de buitenwereld. Israël had de blokkade ingesteld nadat de islamitische beweging Hamas er de macht had gegrepen. Bovendien houdt ook Egypte zijn grensovergang met het gebied gesloten. Save the Children roept op om de blokkade na 10 jaar te versoepelen of op te heffen: “We hopen alleszins dat de Palestijnse en Israëlische autoriteiten zullen voorzien in de basisbehoeften van de inwoners van Gaza. Want deze politieke impasse gaat ten koste van de kinderen van Gaza”.