Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Björn Soenens: "Verbaal spierballengerol van Defensieminister Mattis vergroot kans op oorlog niet" 

"Het zoveelste loze dreigement." Zo reageert onze VS-correspondent Björn Soenens op de harde taal van de Amerikaanse minister van Defensie Mattis aan het adres van Noord-Korea. Die laatste had gisteren gezegd dat de Verenigde Staten niet uit zijn is op de totale vernietiging van een land, maar dat ze wel veel opties hebben om dat te doen.

Na de nieuwste Noord-Koreaanse test met een waterstofbom heeft de Amerikaanse president Trump overlegd met zijn topadviseurs.  Na afloop sprak Minister van Defensie Mattis harde taal.  Hij beloofde een effectieve en overweldigende actie als Noord-Korea blijft provoceren tegen Amerikaans territorium of Amerikaanse bondgenoten.  "We hebben verscheidene militaire opties en we kunnen onszelf en onze bondgenoten Zuid-Korea en Japan verdedigen", zei Mattis  na afloop van het topoverleg. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Loos dreigement

Maar de harde taal van Mattis verhoogt de kans op een oorlog niet, zo zegt onze correspondent Björn Soenens vanuit New York. "Militairen zullen altijd dreigen met militaire acties , want de provocaties blijven duren.  Maar iedereen weet dat elke gewapende ingreep miljoenen slachtoffers zou eisen en dus is dit het zoveelste loze dreigement.  De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un speelt het spel slim, hij blijft provoceren en de grootmachten tegen elkaar uitspelen. 

Creatieve oplossing ?

De economische, militaire en politieke patstelling rond Noord-Korea dwingt diplomaten tot een meer creatieve oplossing, zeggen waarnemers. "Er wordt gesuggereerd dat er achter de schermen een geheime overeenkomst in de maak is", zegt Björn Soenens. "in ruil voor een eengemaakt Korea, zouden de Verenigde Staten hun zowat 40.000 troepen in de regio kunnen terugtrekken. Dat zou een nachtmerrie zijn voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, maar een opluchting voor China, dat Noord-Korea niet langer als buffer zou nodig hebben én de Amerikanen zou zien vertrekken. Maar zo'n oplossing is nog veraf." 

Straks komt de VN-Veiligheidsraad voor de tweede keer op een week tijd bijeen over de kwestie Noord-Korea. Heel veel ruimte voor nieuwe sancties is er niet meer, de vorige reeksen van sancties hebben Noord-Korea niet belet om kernproeven te blijven uitvoeren.  

Zuid-Korea, dat het meest wordt bedreigd door zijn noordelijke vijand, heeft gisteravond een gerichte raketoefening uitgevoerd als antwoord op de nucleaire test door het noorden. Het Zuid-Koreaanse leger heeft twee raketten afgevuurd op doelen in de Japanse Zee. De afstand tot die doelen kwam overeen met de afstand tot de atoomsite in het noordoosten van Noord-Korea waar gisteren de ondergrondse test met de waterstofbom is uitgevoerd.