WENN.com

'Zero Waste Week': vijf tips om afvalvrij(er) te gaan leven

Wist u al dat vandaag de Zero Waste Week begint? Hoe moeilijk of makkelijk zou u het vinden om geen - of toch zo weinig mogelijk - afval te produceren? Mocht u de oefening thuis eens willen maken, dan kunnen deze tips en cijfers alvast helpen.

Zero Waste Week (week zonder afval) is misschien minder bekend bij ons, maar krijgt heel wat meer weerklank in bijvoorbeeld Groot-Brittannië.  De voorbeelden zijn legio: plastic in de oceanen en op die manier microplastics in de vis op ons bord, sigarettenpeuken op het strand, zwerfvuil op Vlaamse wegen... maar evengoed ons dagelijks huishoudafval. De jongste jaren doken er verpakkingsvrije winkels op in verschillende steden.

Elke Belg produceert zowat een halve ton afval per jaar

Volgens de Wereldbank produceert elke persoon op deze planeet gemiddeld meer dan één kilogram afval per dag, een cijfer dat volgens experts enkel nog zal toenemen. Bij ons gaat het om ongeveer  500 kg afval per Belg per jaar, bijna anderhalve kilogram per dag. 

Bezorgde burgers zetten wereldwijd mee hun schouders onder het initiatief Zero Waste Week. Hieronder enkele van hun vaak eenvoudige tips om het anders te proberen aan te pakken.

Vijf eenvoudige tips: van rietjes tot koffie

  • Vergeet niet om je eigen draagtas mee te nemen naar de supermarkt, en probeer bij het kiezen van bijvoorbeeld fruit in bulk zo weinig mogelijk plastic zakjes te gebruiken. Steeds meer landen gaan de plastic zakjes deels verbieden, zoals Kenia nog vorige week. In Vlaanderen komt er voorlopig geen algemeen verbod (ondanks een vraag van Milieuminister Joke Schauvliege), in tegenstelling tot Wallonië en Brussel.
  • Gebruik geen plastic rietjes meer. Elke dag zouden er in de Vereinigde Staten alleen al naar schatting 500 miljoen van die plastic strootjes gebruikt worden.  Ze behoren tot de grootste vervuilers van stranden, en eindigen vaak in de maag van zeeschildpadden. Kies voor een exemplaar uit glas of metaal.
  • Probeer je dagelijkse drankbehoeftes in te vullen door een herbruikbare waterfles of koffiebeker te gebruiken.  Volgens The Guardian worden er elke minuut een miljoen plastic flesjes gekocht in de wereld. Recycleren kan uiteraard, maar weet dat ook dit weer energie verbruikt, en dat u niet altijd een blauwe zak in de buurt heeft als u er vanaf wil. 
  • Probeer te composteren. Voedingsresten die en masse worden opgeslagen, produceren methaangas, een broeikasgas dat krachtiger is dan CO2. Als we het zelf doen, kunnen we bovendien vruchtbare grond produceren.
  • Denk ook aan het "verborgen afval" als je een non-food product aankoopt. Kies voor het product dat de minst zware "ecologische rugzak" heeft, de afval die is vrijgekomen tijdens het productieproces. De Belgische website voor het leefmilieu weet dat een tandenborstel 1,5 kilogram aan verborgen afval weegt. Voor een doogewone gsm is dit 75 kg, een computer zelfs anderhalve ton en een gouden ring 2 ton.      

 

Meest gelezen