“Bodycams veranderen gedrag van burgers én van politie-agenten”

De politiezone Westkust gebruikt de bodycam al sinds 2009, een kleine camera op het lichaam van de politieagenten die politie-interventie filmt. Het gedrag van mensen is sowieso anders wanneer ze weten dat ze gefilmd worden, zo klinkt het daar.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever riep afgelopen weekend nog op om de bodycam in te voeren voor de politie. Hij deed dat na een hele discussie over wat er zich nu precies had afgespeeld bij een politie-interventie op de Turnhoutsebaan. De ministerraad heeft voor de zomer wel een wetsontwerp goedgekeurd over bodycams. Dat ontwerp ligt nu voor advies bij de Raad van State.

De zone Westkust gebruikt het toestel dus al een hele tijd, maar mag het alleen inzetten voor massabijeenkomsten. Op gewone patrouille mag de bodycam voorlopig dus niet gebruikt worden.

De voordelen zijn voor Nico Paelinck, korpschef aan de kust, wel duidelijk, dat vertelt hij in De Wereld Vandaag op Radio1:  “Alles wat gezegd wordt, wordt opgenomen. Daardoor zie je dat het gedrag van iemand helemaal anders is.” Hij geeft het voorbeeld van een man van 120 kilogram die zich onder invloed van drugs sterk verzet tegen de politie. “Drie weken later verschijnt hij voor de rechtbank in pak met aan zijn zijde een advocaat. Als je dan de beelden van zijn arrestatie kan laten zien, vertellen die een heel ander verhaal voor de rechtbank”.

Alles wat gezegd wordt, wordt opgenomen. Daardoor zie je dat het gedrag van iemand helemaal anders is.

Nico Paelinck, korpschef politiezone Westkust

Politie ter verantwoording geroepen

“Er is meer en meer twijfel over het optreden van de politie”, zegt Paelinck. “We moeten ons veel meer verantwoorden”. En dan is het natuurlijk handig om objectieve camerabeelden te hebben. Bovendien heeft de bodycam ook een corrigerend effect op het gedrag van de politie-agenten zelf. 

Exhibitionisme

Tot nu toe hebben de beelden van de bodycam in één geval echt een verschil gemaakt. In een zaak over exhibitionisme begon de verdachte voor de rechtbank twijfel te zaaien. “Zodra het voorstel werd gedaan om dan de CD-rom te bekijken die bij het proces-verbaal zat, klonk het verhaal van de verdachte opeens helemaal anders”, vertelt de korpschef.

Meest gelezen