AFP or licensors

Bitcoin fors onderuit na Chinese ingreep

Enkele dagen geleden piekte bitcoin nog tot 5.000 dollar, maar na een Chinese ingreep is de virtuele munt nu weer zwaar onderuit gegaan.

China heeft een rem gezet op de wildgroei van cryptomunten. De Chinese Centrale Bank heeft bepaald dat zogenoemde "initial coin offerings" (ICO's), die de mogelijkheid bieden om een nieuwe cryptomunt te lanceren, illegaal zijn.

China is een land waar cryptomunten welig tieren, en de beslissing is een tegenvaller voor de markt. Chinese spelers nemen een dominante positie in op de markt voor bitcoin. "Niet enkel China heeft zo'n verbod uitgevaardigd, ook Zuid-Korea deed dat", zegt expert Salim Hadri, CEO van Milvum.

"Het probleem is dat een deuk geslagen is in het geloof in het voortbestaan van de cryptocurrency", zegt Hadri. "En bij de investeerders zitten naast ervaren ook veel onervaren mensen. Er is een soort paniek of angst ontstaan."

 

Er is een deuk geslagen in het geloof in de toekomst van de cryptocurrency 

Banken versus cryptocurrency

Cryptomunten, zoals bitcoin, worden door banken veelal
bekeken als een bedreiging voor de financiële stabiliteit. Er is het probleem van de volatiliteit, het gebrek aan regulering en het mogelijke
misbruik bij witwasoperaties.

"Banken willen liever geen concurrentie", legt Hadri uit. "Nu bestaat er een grote concurrentie tussen de banken en cryptocurrency. De twee zijn eigenlijk tegenpolen van elkaar."

Hebben de banken dan een punt? In zekere zin wel, want er bestaat nauwelijks of geen regulering van de cryptogemeenschap, en er zit effectief oplichterij tussen. "We moeten vermijden dat mensen geld strooien in een bodemloze put, m.a.w. scam coins"

   

Er bestaat een grote concurrentie tussen de banken en de cryptocurrency

968 dollar begin dit jaar, 5.000 dollar afgelopen weekend

Bitcoin is de belangrijkste cryptomunt, en heeft dit jaar al een steile opmars beleefd. Dit jaar begon bitcoin nog op 968 dollar, om in mei omhoog te schieten. Daarna ging het heel even wat minder, maar in augustus was er geen houden meer aan. Afgelopen weekend klom bitcoin naar 5.000 dollar.  

Toch heeft wie op de kar is gesprongen op het hoogtepunt, voorlopig een slechte zaak gedaan. Vergeleken met die magische 5.000 dollar, is de huidige koers van 4.211 dollar een flinke 16 procent minder waard.

Toch is er volgens Hadri geen reden tot paniek. "Dit is maar een klein deukje. Over een paar maanden klimt bitcoin weer over de 5.000 dollar, en herstellen veel alt coins. Uiteindelijk kan je dit systeem toch niet bannen, want veel mensen accepteren het als betaalmiddel." Er zijn in het verleden een aantal pogingen gedaan om cryptocurreny neer te halen. Dit is tot heden niet gelukt en Hadri heeft het vertrouwen dat dit in de toekomst ook niet zal lukken en bestempelt dit als een "tijdelijke dip."

Dit is maar een klein deukje. Over een paar maanden gaan we weer boven de 5.000

Meest gelezen