BBC Brasil

Eduardo Martins: dan toch geen oorlogsfotograaf, wel een valsspeler

Eduardo Martins, een 32-jarige Braziliaanse oorlogsfotograaf met een druk gevolgd Instagramaccount, is door BBC Brasil ontmaskerd als een vervalser. Martins verzon zijn eigen levensverhaal en de foto's die hij aanbood aan persagentschappen, plukte hij van sites van andere fotografen en bewerkte hij. Op dit moment lijkt het erop dat hij ondergedoken is.

Het levensverhaal van Martins leest als een roman, maar blijkt nu ook echt grotendeels verzonnen te zijn. Martins pakte uit met het feit dat hij als kind mishandeld werd en leukemie gehad had. Later zei hij dat hij als vrijwilliger werkte voor de VN-vluchtelingenorganisatie. Zijn Instagramaccount waarop hij zijn "oorlogsfoto's" postte, had al snel 127.000 volgers. Die volgers kregen foto's te zien uit Syrië en andere oorlogsgebieden.  Surfen was "zijn hobby" waardoor de foto's uit conflictgebieden afgewisseld werden met zonnige vakantiekiekjes, waarop Martins te zien was met de surfplank in de hand.  

Belangrijk detail, nu blijkt dat Martins geen van die foto's zelf gemaakt heeft. Hij ging er naar op zoek op websites van andere  oorlogsfotografen en bracht dan veranderingen aan aan de beelden door ze bijvoorbeeld te spiegelen of de context te veranderen.  Zo zou hij verschillende foto's van de Amerikaanse fotograaf Daniel C. Britt gestolen hebben, die het bedrog zelf pas erg laat opmerkte. "Zijn foto's" bood hij aan aan grote agentschappen zoals bijvoorbeeld Getty. Ze werden onder meer gepubliceerd in The Wall Street Journal en waren te zien op Vice.

BBC Brasil kwam er uiteindelijk achter dat zijn verhaal hiaten vertoonde omdat zijn zogenoemde bevriende journalisten (Thomaz Griffin van The Wall Street Journal bijvoorbeeld) niet echt bestonden. Martins gaf ook enkel interviews over zijn werk via Whatsapp. De verbinding om te bellen of te Skypen was volgens hem altijd te slecht in de gebieden waar hij zat. Niemand heeft hem dus ooit echt gezien of ontmoet. Ook bij de VN kennen ze Martins niet en op de locaties waar hij de foto's zogezegd gemaakt had, kon niemand zich zijn bezoeken herinneren. Daarnaast had hij virtuele liefdesrelaties met minstens 5 vrouwen, maar opnieuw: geen van hen heeft hem ooit live ontmoet.

Eind augustus werd Martins via via gebrieft over de vermoedens van BBC Brasil. Daarop sloot hij meteen zijn Instagramaccount af en nu lijkt het alsof hij van de aardbol verdwenen is. BBC Brasil is niet van plan om het hier bij te laten. "Er zijn nog te veel vragen", zegt Mariana Sanches van BBC die het bedrog van Martins onthulde. "En misschien wel het grootste mysterie: wie is die blonde man op de foto's?"