Video player inladen ...

Ene Nobelprijswinnaar tegen de andere: "Veroordeel beschamende behandeling Rohingya"

De manier waarop de Rohingya-minderheid in Myanmar wordt behandeld, stuit op steeds meer verzet. Steeds luider klinkt de kritiek op regeringsleidster Aung San Suu Kyi. De opvallendste oproep kwam van Malala Yousafzai. Zij vraagt haar collega-Nobelprijswinnaar om "de beschamende behandeling van de Rohingya eindelijk te veroordelen."

De voorbije weken zijn tienduizenden Rohingya, een moslim-minderheid in Myanmar, voor het escalerende geweld gevlucht naar buurland Bangladesh. Aung San Suu Kyi, regeringsleider van Myanmar, heeft zich nog altijd niet over de situatie uitgesproken. 

Haar stilzwijgen wordt haar bijzonder kwalijk genomen, vooral omdat ze zowat werd gezien als hét symbool van democratie in Myanmar. Aung San Suu Kyi was de leider van een geweldloze beweging voor mensenrechten en zat tijdens de militaire dictatuur jarenlang onder huisarrest. In 1991 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede.

Collega-Nobelprijswinnaars spraken eind vorig jaar al hun onbegrip uit over de passieve houding van Aung San Suu Kyi. Nu heeft ook Malala Yousafzai, die in 2014 als meisje van 17 de Nobelprijs won, zich bij hen gevoegd. Op Twitter deed ze een oproep.

"Ik heb de afgelopen jaren herhaaldelijk de tragische en beschamende behandeling van de Rohingya veroordeeld", zegt Malala Yousafzai. "Ik wacht nog steeds op mijn collega-Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi om hetzelfde te doen."

(lees voort onder de tweet)

Ook de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Myanmar deelt die mening. "De situatie in Rakhine, de deelstaat waar de meeste Rohingya wonen, is zeer ernstig", zegt ze aan de Britse omroep BBC. "Het wordt tijd dat mevrouw Suu Kyi zich erin mengt."