Luchtvaartpolitie onderschept 185 passagiers per dag op luchthavens

De luchtvaartpolitie onderschept in ons land gemiddeld 185 passagiers. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Dat is dubbel zoveel als vóór de invoering van de verscherpte controles in april van dit jaar.

Sinds april worden alle passagiers die van en naar landen buiten de Europese Unie vliegen strenger gecontroleerd. Die verscherpte controles zijn een gevolg van de terreurdreiging in Europa. De uitgebreidere controles zijn mogelijk door een betere internationale samenwerking, zegt minister van binnenlandse zaken Jan Jambon. “Voor iedereen worden de identiteitskaart of paspoort gecontroleerd en gecheckt tegenover een aantal databanken. Niet alleen de algemene politiedatabank, maar ook het 'Schengen Information System', een internationale databank waar alle Schengenlanden hun informatie inzetten. Dus dat maakt dat meer databanken worden gecheckt”.

Er worden meer databanken gecheckt, niet enkel de algemene politiedatabank.

Jan Jambon, minister van binnenlandse zaken

Niet allemaal terror-gelinkte dossiers

Gemiddeld worden er op onze Belgische luchthavens zo’n 25.000 passagiers per dag gescreend. In 185 gevallen gaat er een alarmbelletje af en gaat het om een geseinde passagier. In de periode april, mei, juni werden er zo al meer dan 16.000 passagiers onderschept. “Die zijn niet allemaal terror-gelinkt”, verduidelijkt minister Jan Jambon. “Het kan ook gaan om administratieve nalatigheden. Mensen die bijvoorbeeld na herhaalde waarschuwingen nog steeds geen adreswijzigingen hebben doorgegeven aan de gemeente. Ook die dingen worden geseind in de politiedatabank”.