Jasper Jacobs

Mensen met beperkte mobiliteit kunnen vanaf vandaag in meer treinstations terecht voor assistentie

Vanaf vandaag kunnen mensen met een beperkte mobiliteit in 41 stations assistentie reserveren tot drie uur voor het vertrek. Tot vandaag gold dat maar in 18 stations.

Reizigers die hulp nodig hebben om op of van de trein te geraken, kunnen in 131 van de 550 stations of stopplaatsen hulp vragen. In 90 stations moet dat 24 uur voor het vertrek gebeuren. In 41 stations kan dat vanaf vandaag tot 3 uur voor vertrek. Vroeger kon dat laatste maar in 18 grote stations.

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de assistentie: het moet gaan om een rechtstreekse treinverbinding (dus zonder overstap) tussen twee van de 41 stations en de treinrit mag ten vroegste om 6.30 uur beginnen en moet voor 21 uur eindigen. Zo kan het stationspersoneel tijdig tussenkomen. Voor assistentie buiten deze periode blijft de reservatietijd van 24 uur van kracht om de mobiele assistentieteams te kunnen inplannen.

De grote meerderheid van de reizigers zal van de uitgebreide assistentie kunnen gebruikmaken. Twee derde van de reizigers neemt op een weekdag namelijk de trein in één van de 41 stations. NMBS communiceert deze uitbreiding naar al haar reizigers, met in het bijzonder de reizigers op wie de uitgebreide dienstverlening van toepassing is. Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld met een brochure, die ook in braille beschikbaar is.

In 2016 waren er meer dan 53.000 aanvragen voor assistentie. Dat is 40 procent meer dan vijf jaar geleden. Een aanvraag slaat doorgaans op meerdere interventies. Zo kan een pendelaar die 's morgens naar zijn werk reist en 's avonds opnieuw naar huis gaat doorgaans rekenen op vier interventies (zowel 's morgens als 's avonds in het vertrek- en aankomststation).

Welke stations komen er vandaag bij?

Aarschot, Aarlen, Blankenberge, Brussels Airport - Zaventem, De Panne, Doornik, Genk, Gent-Dampoort, 's Gravenbrakel, La Louvière-Sud, Libramont, Lier, Lokeren, Louvain-La-Neuve, Marloie, Mol, Nijvel, Ottignies, Oudenaarde, Rochefort-Jemelle, Turnhout, Verviers-Centraal en Zottegem.