© VRT Jenthe Nonneman

Nieuwe videoclips voor Nederlandstalige klassiekers uit Lage Landenlijst

Radio 1 heeft aan vijf jonge talenten gevraagd om een videoclip te maken voor een nummer uit De Lage Landenlijst, de top 100 van de beste Nederlandstalige nummers sinds 1945, die op zaterdag 16 september uitgezonden wordt. De clip van Lieve Keustermans voor "Welterusten, meneer de president" van Boudewijn De Groot is de eerste die op het publiek wordt losgelaten.

De Open VRT-ers, een groep jonge digitale creatievelingen uit heel Vlaanderen, werden uitgedaagd om een videoconcept te bedenken voor een zelfgekozen Nederlandstalig lied uit de longlist. Er waren een 50-tal kandidaten waaruit er 5 werden gekozen op basis van onder meer de originaliteit en het vernieuwende karakter van hun idee.

5 nieuwe videoclips

- Boudewijn De Groot - "Welterusten, meneer de president" (clip van Lieve Keustermans, animatie, zie video hierboven)
- Het Goede Doel - "België" - stop motionclip van Jonathan Vanooteghem
- Jacques Brel - "Mijn vlakke land" - stop motionclip van Martina Svojikova
- Louis Neefs - "Jennifer Jennings" - stop motionclip van Simon Lynen
- Spinvis - "Bagagedrager" - videoclip van Wietse Palmans, Joachim Kamoen, Jeroen Ceulenbrouck en Gerd Dekinderen (live action)

Deze week wordt elke dag een van de clips gepubliceerd op de Facebookpagina van Radio 1.

De Lage Landenlijst op zaterdag 16 september

Luisteraars kunnen hun top 3 voor De Lage Landenlijst insturen via de website van Radio 1. Vorig jaar eindigde "Pastorale" van Ramses Shaffy en Liesbeth List. Jan Hautekiet en Jan Douwe Kroeske (foto bovenaan) presenteren de lijst.