KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

DNA-mutaties leiden tot complicaties bij windpokken

Mutaties in het erfelijk materiaal van een windpokkenpatiënt kunnen tot ernstige complicaties leiden. Dat blijkt uit onderzoek van een team met onder anderen Belgische wetenschappers en kinderartsen.

Windpokken is een vaak voorkomende kinderziekte, al kunnen ook volwassenen er nog last van krijgen, als ze de ziekte nog niet hadden als kind. Bij de meesten blijft het bij een jeukende huiduitslag, waarbij blaasjes en korstjes ontstaan. Maar bij 1 op de 200 patiënten treden er complicaties op, in die mate dat ze naar het ziekenhuis moeten.

Een internationaal onderzoeksteam, met ook Dr. Benson Ogunjimi van de UAntwerpen, heeft nu voor het eerst een link ontdekt tussen die complicaties  en mutaties in het DNA.

Omdat immuuncellen het windpokkenvirus onvoldoende herkennen, kan het een voorsprong nemen

Het team ontdekte dat bij een groep van patiënten, bij wie de windpokken (foto: het windpokkenvirus varicella-zoster) tot een hersen- of longontsteking leidde, de immuuncellen niet goed functioneren. "Ze blijken problemen te hebben met het herkennen van het windpokkenvirus", legt Ogunjimi uit.

DNA-mutaties zetten een watervalsysteem in gang

De afwijkingen bij die immuuncellen werden op hun beurt veroorzaakt door afwijkingen in het DNA. Daardoor worden de zogenoemde receptoreiwitten, die instaan voor de herkenning van "vijandige" virussen of bacteriën,  aangetast. Gevolg: het lichaam herkent de vijand onvoldoende, en kan  zich niet wapenen. "Zo krijgt het virus een voorsprong op het afweersysteem van de patiënt. Die moet dan gebruikmaken van andere strategieën van het afweersysteem, of van medicatie om het virus onder controle te krijgen." 

Ogunjumi bevestigt dat het risico op complicaties bij volwassenen groter is dan bij kinderen. Toch blijft het vooral een kinderziekte: bij de 12- tot 14-jarigen is minimaal 95 procent al besmet geweest.  

De bevindingen van de onderzoekers zijn gepubliceerd in het toonaangevende vakblad The Journal of Clinical Investigation, meldt de UAntwerpen nog in een persbericht.