Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw sterven tientallen kinderen door zuurstofgebrek in ziekenhuis India

Minstens 49 kinderen zijn in enkele weken tijd overleden in een door de overheid bestuurd ziekenhuis in India. Het is al de tweede keer dat dat gebeurt. Vorige maand nog werd vol woede gereageerd toen meer dan 60 kinderen stierven door zuurstofgebrek in een staatsziekenhuis. Ook in deze tweede zaak lijkt het erop dat de kinderen door zuurstofgebrek zijn omgekomen.

De kinderen overleden in het Ram Manohar Lohia-ziekenhuis in de stad Farrukhabad in de dichtbevolkte deelstaat Uttar Pradesh in het noorden van India. De minstens 49 sterfgevallen werden geregistreerd tussen 21 juli en 20 augustus. Het lijkt erop dat de kinderen door een gebrek aan zuurstof zijn gestorven. De ouders hebben tegen de artsen een klacht ingediend wegens nalatigheid.

Het is al de tweede keer dat tientallen kinderen in een ziekenhuis sterven door een gebrek aan zuurstof. Vorige maand kwamen in een staatsziekenhuis in Gorakhpur, ook al in de deelstaat Uttar Pradesh, meer dan 60 kinderen om het leven nadat de toevoer van zuurstof was stilgevallen. De getroffen kinderen waren zuigelingen op de materniteit en patiëntjes die waren opgenomen met acute encephalitis, een virale herseninfectie die veel voorkomt in de arme landelijke gebieden in India.  

"Geen tragedie, maar massamoord"

Twee dagen geleden werd de pediater gearresteerd die aan het hoofd stond van beide afdelingen in het ziekenhuis in Gorakhpur. Hij wordt beschuldigd van medische nalatigheid. Ook zou hij voor eigen gewin zuurstofflessen uit het staatsziekenhuis hebben gestolen, en zouden facturen aan het bedrijf dat instond voor de zuurstofvoorziening een hele tijd niet betaald zijn geweest.  

(lees voort onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Indiase federale overheid zal nu ook deze tweede zaak onderzoeken. Een regeringswoordvoerder kondigde aan op Twitter dat een hooggekwalificeerd team naar Farrukhabad gaat om de precieze doodsoorzaak van de kinderen vast te stellen.

In India wordt met grote verontwaardiging en woede gereageerd op beide zaken. Medische onachtzaamheid, corruptie en een gebrek aan infrastructuur zijn schering en inslag in de Indiase openbare ziekenhuizen, klinkt het.  Kailash Satyarthi, die in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede won, verwoordde haar woede vorige maand scherp op Twitter. Ze spreekt "niet van een tragedie, maar van massamoord".