Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Plant Noord-Korea nieuwe rakettest?

Volgens de Zuid-Koreaanse geheime diensten is het mogelijk dat Noord-Korea begin volgende maand al een nieuwe rakettest doet met een intercontinentale raket (ICBM).  Op 10 oktober is er een feestdag in Noord-Korea en traditiegetrouw worden er rond die periode ook militaire tests uitgevoerd door het Noorden. 

Voorbije zomer voerde Noord-Korea al eerder 2 testen uit met een ICBM.  Ook lanceerde het een middellangeafstandsraket die boven Japan vloog en die nadien in de Stille Zuidzee gepland neerstortte.

Verwacht wordt dat Noord-Korea nu een langeafstandsraket zou afvoeren via hetzelfde traject. Dat zou betekenen dat het Amerikaanse eilandje Guam in het bereik zou liggen van de raket. Eerder dreigde Noord-Korea al om raketten op enkele tientallen kilometers te laten neerkomen van Guam. Dat is overigens een strategisch eiland voor de VS, omdat er een belangrijke militaire installaties en basissen zijn. 

Meer afweersystemen

Zuid-Korea bekijkt met bondgenoot Amerika of het extra afweersystemen gaat plaatsen. Amerika bekijkt dan weer of het een extra vliegdekschip richting het Koreaanse schiereiland stuurt. Op dit ogenblik ligt enkele de USS Ronald Reagan in de Japanse haven van Yokosuka. 

In Zuid-Korea gaan steeds meer stemmen op om een militaire reactie te bekijken, omdat sancties duidelijk niet werken. Zuid-Korea voert intussen het aantal militaire oefeningen op. Zo simuleerde het een aanval op een Noord-Koreaanse nucleaire installatie.

De Zuid-Koreaanse defensie minister Song Young-moo bevestigt dat er sinds voorbije weekend meer "naar militaire opties wordt gekeken dan naar dialoog". Wel ontkende hij dat Zuid-Korea aan Amerika heeft gevraagd om tactische kernwapens te plaatsen. Zuid-Korea is voorstander van een kernwapenvrij Koreaans schiereiland.