Poetin: "Wie de leider wordt in artificiële intelligentie zal over de wereld heersen"

Artificiële intelligentie is een thema dat de gemoederen beroert, zeker sinds Tesla-baas Elon Musk het onlangs nog "de grootste bedreiging voor de mensheid noemde". De Russische president Vladimir Poetin lijkt die angst nog te voeden. "Wie de leider wordt in artificiële intelligentie, zal over de wereld heersen", zei hij in een toespraak.

Artificiële intelligentie is de verzamelnaam voor machines, software en apparaten die het menselijk denkvermogen nabootsen. AI legt verbanden en voert taken uit op basis van complexe algoritmes en wiskundige formules. Op die manier kan het menselijke handelingen vereenvoudigen of ze zelfs helemaal overnemen.

"Artificiële intelligentie is de toekomst", zei Vladimir Poetin afgelopen vrijdag tijdens een toespraak voor studenten ter gelegenheid van de start van het nieuwe schooljaar.  "Niet alleen voor Rusland, maar voor de hele mensheid. Het biedt kolossale mogelijkheden, maar ook bedreigingen die moeilijk te voorspellen zijn. Wie de leider wordt in dit domein zal de wereldheerser worden."

(lees voort onder de tweet)

Poetin voegde er weliswaar aan toe dat hij niet graag zou zien dat het domein "gemonopoliseerd wordt". "Als wij leiders worden op dit domein, dan zullen we deze know-how delen met de wereld, precies zoals we vandaag onze nucleaire technologie delen."

Musk: "Niet Noord-Korea, maar AI vormt de grootste bedreiging"

De uitspraken van Poetin versterken nog het pessimisme van Elon Musk,  CEO van Tesla en SpaceX. Ze inspireerden hem tot een reeks sombere tweets. Terwijl de rest van de wereld hoogst verontrust reageert op de kernproef van Noord-Korea, maakt Musk zich veel meer zorgen over artificiële intelligentie.

Noord-Korea "zou laag gerangschikt moeten staan op onze lijst met bezorgdheden om existentiële risico's voor de mensheid, zo tweette hij. "Volgens mij is het veel waarschijnlijker dat de strijd over wie de leiding krijgt op het gebied van artificiële intelligentie,  een Derde Wereldoorlog veroorzaakt."

Musk waarschuwt al langer voor de gevaren van artificiële intelligentie, net als andere prominente figuren uit de wetenschappelijke en technologische wereld, onder wie Microsoft-oprichter Bill Gates en fysicus Stephen Hawking, Maar volgens Musk zijn mensen niet geneigd om hun standpunten te aanvaarden, omdat die bedreiging zo moeilijk te bevatten is.

Meest gelezen