PVDA bevraagt 10.000 Antwerpenaren in aanloop naar de verkiezingen

De PVDA start vandaag in Antwerpen zijn campagne op voor de gemeenteraadsverkiezingen. De extreemlinkse partij ziet het groots: ze wil de komende maanden 10.000 Antwerpenaren bevragen. "In gesprekken van 15-20 minuten willen we bij de mensen polsen naar hun visie over de stad en hun omgeving", zegt voorzitter Peter Mertens.  

Op een goed jaar van de gemeenteraadsverkiezingen geeft de PVDA het startschot voor zijn campagne in Antwerpen, de thuisbasis van voorzitter en gemeenteraadslid Peter Mertens. De extreemlinkse partij ziet het groots: ze wil de komende maanden 10.000 Antwerpenaren bevragen.

"Het is niet de eerste keer dat we mensen persoonlijk zullen aanspreken, maar wel de eerste keer dat we het op zulke grote schaal zullen doen", legt Peter Mertens uit in "De ochtend" op Radio 1. "In gesprekken van 15-20 minuten willen we bij de mensen polsen naar hun visie over de stad en hun omgeving. Wat ervaren zij als een probleem, als een prioriteit, wat zien zij als een oplossing?"

Op die manier wil de partij leren wat de inwoners zelf het belangrijkste probleem vinden. En dat levert soms verrassende inzichten op, zegt Mertens. "Toen we in 2012 een rondvraag deden, kwam daaruit dat wonen in de stad, de wooncrisis, een grote zorg was voor mensen. Dat hadden we niet echt verwacht. Het leert ons dus ook vanalles: het is niet noodzakelijk hetgene wat het meeste in het nieuws komt, dat de mensen het belangrijkste vinden."

De uitkomst van die gesprekken bepaalt "welke klemtonen we gaan leggen in onze verkiezingscampagne: over welk thema vragen de mensen snel of dringend actie?", zegt Mertens. "Maar we willen er ook mee aftoetsen welke voorstellen van ons gedragen worden en welke niet."

Niet alleen in Antwerpen, maar ook in onder meer Gent, Leuven en Mechelen worden binnenkort gelijkaardige campagnes opgestart.

Alleen naar de kiezer?

Mertens gaf ook nog mee dat het nog niet zeker is dat de PVDA alleen
naar de kiezer trekt in Antwerpen. "We staan open voor een samenwerking
met andere lijsten om de zittende burgemeester eruit te krijgen. We
hebben de hand uitgestoken naar de SP.A en Groen, maar nog geen antwoord
gekregen. Als zij beslissen om niet met ons in zee te gaan, zijn wij
klaar om alleen naar de kiezer te trekken."