Reddingsschip verlaat Middellandse Zee en zet koers naar Golf van Bengalen

De hulporganisatie Migrant Offshore Aid Station (MOAS) verlaat Malta en zal zijn acties voortaan voortzetten in Azië om de Rohingya te helpen. Het schip dat drie jaar lang was ingezet op de Middellandse Zee vaart met noodhulp naar Azië en zou daar over drie weken moeten aankomen. 

De ngo MOAS met standplaats Malta was sinds 2014 actief op de Middellandse Zee en zegt daar meer dan 40.000 vluchtelingen te hebben gered. Maar nu bijna 90.000 Rohingya op de vlucht zijn uit Myanmar, meent de hulporganisatie dat ze daar nu meer kan betekenen.

Toch is de beslissing niet in eerste instantie daardoor ingegeven. MOAS stopt in de Middellandse Zee omdat het bezorgd is over de humanitaire situatie in Libië. "We willen geen onderdeel worden van een mechanisme waarbij er geen garantie is op een veilig onderkomen voor de mensen die gered worden op zee", zegt de organisatie in een mededeling.

De overtochten vanuit Libië naar Italië zijn sinds kort fel afgenomen. Die daling komt door een deal tussen beide landen, maar volgens verschillende bronnen ook door een geheime afspraak waarbij Libische mensensmokkelaars door de Italiaanse geheime dienst betaald worden om migranten tegen te houden.