Video player inladen ...

Seoel houdt raketoefening na nucleaire test van Pyongyang

Zuid-Korea heeft een raketoefening uitgevoerd als antwoord op de nucleaire test met een waterstofbom door Noord-Korea. Er werd een aanval gesimuleerd op doelen in het gebied waar Noord-Korea eerder de test met de waterstofbom uitgevoerd zou hebben. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap.

Noord-Korea heeft gisteren naar eigen zeggen een waterstofbom getest die op een intercontinentale ballistische raket kan worden geladen. Volgens verklaringen van Pyongyang was de test een "perfect succes".

Als reactie heeft Zuid-Korea een grote militaire oefening gehouden waarbij een aanval gesimuleerd werd op doelen in de Noord-Koreaanse site Pungge-ri, het gebied waar Noord-Korea eerder de waterstofbomtest uitgevoerd zou hebben.

Van op land werden twee raketten afgevuurd, er zijn ook F-15-gevechtsvliegtuigen opgestegen. "De oefening demonstreert he tZuid-Koreaanse militaire voornemen om niet alleen de oorsprong van de vernietiging aan te pakken, maar ook het vijandige leiderschap en de ondersteunende krachten als zij de veiligheid van ons volk bedreigen", zegt Roh Jae-chon, de woordvoerder van het Zuid-Koreaanse leger aan Yonhap.

Volgens het Zuid-Koreaanse leger is geoefend op precisie-aanvallen en het afsnijden van de bevoorrading in het gebied. Er zijn ook al nieuwe oefeningen aangekondigd waaraan ook de Verenigde Staten zullen deelnemen.

Seoel heeft ook zijn toestemming gegeven voor de uitbreiding van het Amerikaanse raketadfweersysteem THAAD, dat op Zuid-Koreaans grondgebied staat.  Aanvankelijk werd dat tegengehouden wegens onduidelijkheid over het effect op het milieu en kritiek van de lokale bevolking en landen in de regio.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in noemde de test van Noord-Korea eerder al een "absurde strategische vergissing" en heeft aangedrongen op de "strengst mogelijke" reactie, onder meer ook nieuwe sancties van de VN-Veiligheidsraad om Noord-Korea "compleet te isoleren".

 

Zuid-Korea vuurde twee raketten af in een reactie op de test met de waterstofbom door Noord-Korea AP/South Korea Defense Ministry