Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Sí se puede": Colombiaanse regering bereikt ook akkoord met ELN

De regering van Colombia en guerrillabeweging ELN (Nationaal Bevrijdingsleger) zijn erin geslaagd een akkoord te bereiken over een staakt-het-vuren. ELN was de laatste guerrillabeweging die nog actief was in Colombia.

De Colombiaanse regering en het Nationaal Bevrijdingsleger zitten al sinds
februari rond de tafel in een poging om een einde te maken aan een halve eeuw van geweld tussen beide partijen. Vandaag hebben de gesprekken uiteindelijk toch tot een staakt-het-vuren geleid, meldt het ELN op Twitter. "Sí se puede", wat zoveel betekent als "Yes, we can", klinkt het.

De tijdelijke wapenstilstand duurt vier maanden. Hij gaat in op 1 oktober en duurt tot 12 januari. "Tijdens deze periode zijn er geen ontvoeringen, aanvallen op oliepijpleidingen of andere vormen van geweld op burgers", zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos in een tv-toespraak. Tijdens de afgesproken periode zal voort worden gepraat over een vredesakkoord. Mochten de gesprekken langer duren, dan kan de wapenstilstand verlengd worden.  

Dit akkoord komt er enkele dagen voor het bezoek van paus Franciscus aan de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Het marxistisch georiënteerde ELN trok zeker eind jaren 60 veel katholieken aan. Priester en voorloper van de bevrijdingstheologie Camilo Torres was toen aangesloten bij de beweging.

ELN, dat nog zo'n 1.500 leden telt, was de laatste guerrillabeweging die nog actief was in Colombia. Vorig jaar bereikten de rebellen van de grotere beweging FARC al een akkoord met de regering. Het FARC is sindsdien een politieke partij geworden.