Videospeler inladen...

Test-Aankoop: "Fietshelm voor kinderen beschermt onvoldoende tegen hersenletsels"

Fietshelmen voor kinderen bieden te weinig bescherming tegen ernstige hersenletsels. Dat zegt Test-Aankoop. Vooral bij een zijdelingse impact scoren veel fietshelmen onvoldoende.

Bij de testen die de Europese Unie nu oplegt, wordt alleen een frontale val getest. Test-Aankoop testte 12 kinderhelmen op een zijdelingse impact. Daaruit bleek dat 8 van de 12 helmen onvoldoende beschermt bij een zijdelingse val, bijvoorbeeld op een stoeprand.

"8 helmen hadden een letselrisico van meer dan 60 procent", legt Simon November van Test-Aankoop uit. "De slechtste twee hadden zelfs een risico van meer dan 80 procent. Nochtans worden deze helmen gewoon verkocht. Het is duidelijk dat de huidige Europese norm aan herziening toe is."

Test-Aankoop vraagt aan de Europese Commissie om haar testen aan te passen en de consumentenorganisatie zal ook federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) om actie vragen.

Als de Europese normen onvoldoende zijn, dan moeten we die normen aanpassen.

Peeters laat intussen weten dat hij fietsers aanraadt om sowieso de helm te gebruiken en te blijven gebruiken. "Dit onderzoek mag geen reden zijn om het nut van fietshelmen in twijfel te trekken.  Maar als blijkt dat de Europese normen onvoldoende zijn om de risico's dekken, dan moeten we die normen aanpassen." De minister gaat het dossier opvragen bij Test-Aankoop. Hij laat het analyseren en zal het voorleggen op Europees niveau.

Lees hier de test van Test-Aankoop. U kunt inloggen met uw Facebookgegevens of u maakt een gratis profiel aan.

Altijd beter mét helm dan zonder

Ook de KU Leuven doet onderzoek naar fietshelmen. Volgens neurochirurg Bart Depreitere zijn de conclusies gelijkaardig aan die van Test-Aankoop. "Helmen zijn nu een simpel idee: een laag polystyreen die de energie van een impact moet absorberen. Ze bieden wel bescherming, maar ze kunnen verbeterd worden", zei professor Depreitere in "De ochtend".

Die normen dateren uit de jaren 70. We moeten op zoek naar betere helmen, maar ook betere normen

Depreitere benadrukt wel dat het altijd beter is om een helm te dragen, maar dat helmen van vandaag onvoldoende beschermen tegen een zijdelingse impact. "De helmen kunnen nog verfijnd worden, door bijvoorbeeld complexere materialen te gebruiken."

Net als Test-Aankoop duidt de professor ook op de gebrekkige Europese normen. "Die normen dateren uit de jaren 70. We moeten op zoek naar betere helmen, maar ook betere normen, want fabrikanten gaan pas hun helmen aanpassen als er nieuwe en betere normen zijn."

Waar kunnen mensen dan toch op letten als ze een (kinder)helm kopen? "Een helm moet zo glad mogelijk zijn, met zo weinig mogelijk uitsteeksels en hij moet voldoende laag op het hoofd komen, zodat hij de slapen beschermt."

Meest gelezen