Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump "schrapt bescherming voor 800.000 Dreamers", maar er is een achterpoortje

De Amerikaanse president Donald Trump zou morgen officieel de beslissing bekendmaken om het zogenoemde DACA-programma te schrappen, een bescherming voor (jong)volwassenen die als kind illegaal naar de VS kwamen. Het Congres zou wel zes maanden de tijd krijgen om een nieuwe maatregel uit te werken. Tot die tijd zouden de "Dreamers", zoals de mensen die onder DACA vallen, niet uitgewezen worden.

DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals, losjes vertaald als "uitgestelde actie voor wie als kind arriveert", nvr) is een maatregel die in 2012 door de Obama-administratie in het leven geroepen is. Hij beschermt zowat 800.000 mannen en vrouwen die als kind op illegale wijze naar de Verenigde Staten gekomen zijn en intussen (jong)volwassenen zijn. Ze kunnen onder DACA niet uitgewezen worden, ze kunnen ook legaal aan het werk in de VS.

Het is een generatie die in de VS ook wel Dreamers, "dromers", genoemd wordt. De meesten komen uit Mexico en Latijns-Amerikaanse landen. Meer dan 200.000 wonen in Californië, 100.000 in Texas. Ook in New York, Illinois en Florida zijn veel Dreamers te vinden. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Donald Trump het DACA-programma onmiddellijk te schrappen en alle mensen die door DACA beschermd worden, het land uit te zetten. Eens verkozen botste hij echter op stevige oppositie, in het Amerikaanse Congres en in de samenleving.

Het politieke debat over wat te doen met DACA en de Dreamers is al maanden aan de gang en verloopt bij momenten heftig. De komende weken is het verzet tegen het schrappen van DACA toegenomen, niet alleen bij Democraten, maar ook bij Republikeinen. Onder andere Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft Trump afgelopen vrijdag nog opgeroepen om DACA te behouden, daarin gesteund door meerdere Republikeinse senatoren.

"Overgangsmaatregel van zes maanden"

De druk op het Witte Huis om een beslissing te nemen is groot: morgen (dinsdag) verloopt een ultimatum van de procureurs-generaal van 10 Republikeinse staten, die ermee gedreigd hadden de Trump-administratie te willen vervolgen als hij DACA niet zou beëindigen.  

Twee bronnen dicht bij het dossier zeggen nu aan de Amerikaanse website Politico dat Trump dinsdag zijn beslissing om het DACA-programma te schrappen, officieel zal bekendmaken. Er is evenwel een achterpoortje: het Congres krijgt zes maanden de tijd om een maatregel uit te werken die DACA moet vervangen. Tot die tijd zou de bescherming dus wel kunnen blijven gelden.

Het is nog niet duidelijk hoe dat in de praktijk zou verlopen: wat gebeurt er met de mensen die een werkvergunning hebben, of met mensen wier vergunning afloopt in de overgangsperiode? Het is ook niet bekend wat er zou gebeuren als het Congres er niet in slaagt een oplossing te vinden in de vooropgestelde termijn van zes maanden.

De twee anonieme bronnen waarschuwen er ook nog voor dat president Trump nog van mening zou kunnen veranderen.

Gewone en prominente Amerikanen mengen zich in het debat

Ook veel "gewone" Amerikanen hebben hun steun uitgesproken voor de Dreamers, een groep immigranten die vaak nog op het meeste sympathie kan rekenen. Ze hebben het grootste gedeelte van hun leven in de VS doorgebracht en hebben amper nog een band met hun land van herkomst. Ook prominente zakenlui zoals Satya Nadella, (CEO  Microsoft, Mark Zuckerberg, (CEO Facebook) en Tim Cook (CEO Apple),  namen de  verdediging van de Dreamers op zich.

Voorstanders argumenteren dat de mensen die beschermd worden door DACA opgroeiden in de VS, er opgeleid zijn én geïntegreerd in de Amerikaanse maatschappij. Ze wonen al jaren in de VS en ze hebben geen link meer met het land waar ze vandaag komen. Tegenstanders hameren erop dat ze op illegale manier de VS binnengeraakt zijn en de jobs van Amerikaanse burgers innemen.