Uitgewezen Oxford-student mag toch in Engeland blijven

Het was zijn droom om aan een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld te studeren, Oxford. Maar de 21-jarige Brian White werd uitgewezen. Na een jarenlange juridische strijd trekt de jongeman, geboren in Zimbabwe, aan het langste eind.

Het leest als een scenario voor een goed boek of een Amerikaanse film. Het levensverhaal van Brian White is geen fictie, maar pure realiteit. De intussen volwassen man werd geboren in Zimbabwe. Hij werd achtergelaten door zijn ouders en kwam in een weeshuis terecht waar hij de nodige zorgen kreeg. Als zesjarige trok hij de aandacht van de Brit Peter White en zijn gezin die besloten om de jongen in huis te nemen, als pleegouders, en later ook te adopteren. Samen verhuisden ze naar Botswana en uiteindelijk belandde het hele gezin in 2013 opnieuw in Groot-Brittannië. 

Omdat hij opgroeide bij een Brits gezin dacht Brian White dat zijn aanvraag tot naturalisatie snel zou goedgekeurd worden, maar dat was niet zo. In 2014 liet Binnenlandse Zaken weten dat zijn aanvraag werd afgekeurd. Hij kreeg beperkte verblijfsrechten. Maar daardoor kon hij niet langer aanspraak maken op onder andere een studiebeurs en kon hij zijn plaats aan Oxford University niet opnemen.

Lange strijd

De schoolmakkers van Brian White zijn onmiddellijk gestart met een petitie. Bedoeling was om de politieke wereld en uiteindelijk ook Binnenlandse Zaken te dwingen om het dossier te herbekijken en ook hun beslissing over het lot van de jonge toekomstige student te herzien. De petitie was een instant succes, meer dan 110.000 mensen tekenden. En niet zonder gevolgen zo blijkt nu.  

Binnenlandse zaken liet weten dat Brian White in het land kan en mag blijven en dus ook zijn plaats aan de universiteit van Oxford kan opnemen, waar hij chemie wil studeren.

Op dit moment willen we er vooral in besloten kring van genieten. Maar we willen wel graag iedereen bedanken die onze campagne gesteund heeft en de petitie heeft getekend. We zijn hen zo dankbaar om het leven van Brian mee te helpen veranderen. 

Luke Wilcox, schoolvriend van Brian White

Brian White, de pientere doorzetter

In 2014 kreeg Brian White al het nieuws dat zijn aanvraag tot naturalisatie niet werd goedgekeurd. Ondanks die beslissing besloot de jongen er toch alles aan te doen om aan Oxford University te kunnen studeren en dat wil zeggen: hard blokken en goede punten scoren.

Zijn examens op het einde van het middelbaar waren een schot in de roos. Hij behaalde alleen maar A-levels. Maar door zijn onzekere immigratiestatus had Brian geen recht op een studietoelage, of kon hij ook niet gaan werken. Daardoor kon hij zijn plaatsje aan Oxford niet betalen.

Een paar weken geleden zei Brian nog aan de Britse krant The Guardian: "Als ik zou worden teruggestuurd naar Zimbabwe, dan zou ik niet weten wat ik moet doen. Ik ken daar niemand. Ik zou opnieuw moeten beginnen. Iedereen die ik ken en graag zie woont hier. Ik heb heel hard gewerkt om te kunnen gaan studeren aan Oxford. Ik was zo blij dat ik goede punten scoorde. Toen ik hoorde dat ik uiteindelijk niet kon gaan was ik zwaar teleurgesteld."

Ook de advocaat van het gezin, Louis MacWilliam, liet intussen verstaan dat hij niet kon begrijpen waarom Brian zolang geen permanente verblijfsvergunning kreeg: "Volgens ons, na het bestuderen van alle documenten, had Brian al permanente verblijfspapieren moeten krijgen toen hij voor het eerst voet op Britse bodem zette in januari 2013. Het spreekt voor zijn karakter dat hij zoveel bereikt heeft, ondanks zijn onzekere immigratiestatus. Deze beslissing doet de onrechtvaardigheid van de vorige beslissing een beetje teniet, en zal ervoor zorgen dat Brian al zijn talenten eindelijk zal kunnen uitspelen."