Videospeler inladen...

VDAB wil surfgedrag van werkzoekenden screenen

De VDAB wil bijhouden op welke vacatures de bezoekers van zijn website klikken. Zo kan de arbeidsbemiddelingsdienst controleren of werkzoekenden effectief naar werk zoeken. Wie niet voldoende klikt, wordt uitgenodigd voor een gesprek. "Het gaat om een experiment", benadrukt de woordvoerster.

De arbeidsbemiddelingsdienst bekijkt al langer hoe ze de data die ze uit het surfgedrag van de bezoekers van hun website halen, beter kunnen inzetten.  "Dit doen we om werkzoekenden een betere dienstverlening te kunnen aanbieden", klinkt het bij VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab.

De Amazon van de arbeidsmarkt

"Door te bestuderen wie op welke vacatures klikt, kunnen we bijvoorbeeld vacatures op maat aanbieden." VDAB wil zo "de Amazon van de arbeidsmarkt te zijn", om het met de woorden van gedelegeerd bestuurder Fons Leroy te zeggen. Nu bekijken ze of ze die data ook kunnen inzetten in het controleproces, om te checken of werkzoekenden effectief naar werk zoeken.

Te weinig klikken? Op gesprek.

De woordvoerster benadrukt dat het gaat om een experiment. "Het is bovendien ook niet zo dat iemand die te weinig op vacatures klikt, meteen wordt gesanctioneerd. Het is een indicatie om iemand uit te nodigen voor een gesprek."

Wat bedenkingen

De socialistische vakbond ABVV heeft toch enkele bedenkingen bij het experiment. Algemeen secretaris Caroline Copers: "Controleren op basis van computeralgoritmes is niet correct. Je kan daar niet zomaar conclusies uit trekken. Als ik iemand anders vraag om tien keer per dag op wat vacatures te klikken ben ik zogezegd hard op zoek naar werk." Copers benadrukt ook dat de groep werkzoekenden die de meeste hulp nodig hebben, het minst digitaal zijn. Ze hoopt ook dat de VDAB transparant zal communiceren hoe ze met big data omgaat.

Meest gelezen