AFP or licensors

Waar is Diane Rwigara?

De Rwandese opposante Diane Rwigara is spoorloos. Vorige woensdag voerde de politie een huiszoeking uit, sindsdien heeft haar familie niets meer van haar vernomen.  Vandaag wordt actie gevoerd om haar vrijlating te verkrijgen. De politie in Rwanda zegt dat ze op vrije voeten is. Rwigera wilde opkomen bij de presidentsverkiezingen in Rwanda, maar werd geweerd.  

De aanhangers van Diane Rwigara voeren vandaag actie via de sociale media om haar vrijlating te eisen bij President Kagame.  Ook twee broers, een zus en de moeder van Rwigema zijn verdwenen sinds de politie vorige woensdag haar huis in Kigali onderzocht. "Het ging om een huiszoeking in een vooronderzoek naar belastingontduiking en vervalsing", zegt de Rwandese politie. "Het gerucht dat Rwigara opgepakt zou zijn, is niet waar." 

Maar gisteren herhaalde de familie van de politica dat ze al sinds woensdag niets meer heeft vernomen, ook niet van de politie.  Volgens haar broer Aristide Rwigara, die in de Verenigde Staten woont, zijn de Rwigara's naar een onbekende plaats meegenomen. "Ze wilden mijn zus het zwijgen opleggen, omdat ze te veel weet en niet bang is om te zeggen wat ze denkt over het onheil dat de Rwandese regering aanricht." 

Kandidatuur ontbloot

Diane Rwigara is een tutsi, net als President Kagame. Haar vader Assinapol Rwigara was een rijke zakenman, die in de jaren '90 de rebellenbeweging RPF van Kagame veel geld toestopte.  Diane Rwigara nam openlijk afstand van het RPF toen haar vader begin 2015 in verdachte omstandigheden om het leven kwam bij een auto-ongeval. 

Zelf wilde Rwigara een gooi doen naar het presidentschap. De kiescommissie weerde haar kandidatuur, officieel wegens een procedurekwestie en omdat ze niet genoeg geld had bij elkaar gekregen. Mensenrechtenorganisaties bekritiseerden dat verbod als een poging om tegenstanders de mond te snoeren. Niet toevallig waren begin mei naaktfoto's van Rwigara gepubliceerd op de sociale media. Een lastercampagne, zeiden haar medewerkers. Paul Kagame zou de verkiezingen winnen met een monsterscore van ruim 99 procent. 

"In deze huiveringwekkende sfeer hoeft het niet te verwonderen dat zij die kritiek willen leveren op de regering zelfcensuur beoefenen en dat het politieke debat beperkt is in de aanloop naar de verkiezingen."

Amnesty International

Paul Kagame ongenaakbaar

Diane Rwigara is niet de eerste die onzacht in aanraking komt met President Kagame. In mei, in de aanloop naar de verkiezingen, raakte een plaatselijke vertegenwoordiger van de niet-geregistreerde oppositiepartij Verenigd Democratisch Front (FDU-Inkingi) vermist. Zijn familie moest enkele dagen later zijn lijk in het ziekenhuis gaan ophalen. Volgens de partij werd hij vermoord vanwege zijn verzet tegen het landbouwbeleid van de regering.  Het boegbeeld van de FDU-Inkingi, Victoire Ingabire, probeerde op te komen bij de presidentsverkiezingen in 2010. Zij werd meteen beschuldigd van ophitsend en negationistisch taalgebruik en enkele weken later gearresteerd. Ingabire zit nog steeds in de cel op beschuldiging van landverraad.